Glváč: Minulý rok bol pre vojenských tajných najhorší

TASR, TA3
17.10.2012 15:08

Ešte nebol taký zlý rok pre vojenské spravodajské služby ako ten minulý. Po dnešnom rokovaní Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu vojenského spravodajstva to vyhlásil minister obrany Martin Glváč (Smer-SD).

Glváč: Minulý rok bol pre vojenských tajných najhorší
SITA

Minister obrany poslancom predstavil správu o činnosti dvoch vojenských tajných služieb za rok 2011, ktorý poznačila kauza odpočúvania novinárov aj vtedajšieho šéfa TA3 Michala Gučíka. Podľa Glváča správa, ktorá je verejnosti neprístupná, obsahuje výčitky bývalým šéfom rezortu obrany alebo tajných služieb.

"Samotný minister však podľa papierov neriadil priamo tieto služby, ale vyčítajú sa mu konkrétne ekonomické záležitosti, ktoré neboli celkom efektívne, a účel smerovania služieb," vysvetlil Glváč.
Či správa hovorí aj o prípadnej nelegálnosti odpočúvaní, Glváč nepovedal, keďže je to vo vyhradenom režime.

"Radi by sme boli, keby sa kauza vyšetrila a v budúcnosti sa už služby nezneužili," povedal minister. Či bude exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) aj obvinený, nevie.Glváč tiež nepovedal, či po príchode na ministerstvo našiel nejaké zaujímavé prepisy alebo nahrávky po svojom predchodcovi. "Nezaujíma ma to," vyhlásil. 

Poslanec Galko, ktorý je aj členom výboru na kontrolu vojenského spravodajstva, ešte pred ministrom novinárom tvrdil, že sa o jeho kauze na rokovaní výboru nehovorilo. "Nerozprávali sme sa nejako o mne. O kauze odpočúvania sme vôbec nerozprávali. Kauza pre mňa zhasla vtedy, keď sa ukázalo, že všetky odpočúvania mali súhlas sudcu," povedal.

Medializované informácie, že bývalý šéf Vojenského obranného spravodajstva Pavel Brychta nechce vypovedať, Galko spochybnil. "Neviem, či je to naozaj tak, lebo pri mnohých doteraz medializovaných informáciách sa ukázalo, že boli nepravdivé a že sú získané pokútnym spôsobom. Ak niekto relevantným spôsobom nepotvrdí, že to tak je, ťažko sa mi k tomu vyjadrovať. Najlepšie by bolo, aby zareagoval on, ale je to jeho rozhodnutie," uviedol.

Vyšetrenie kauzy však podľa Galka nesúvisí s tým, či niekto vypovedá, alebo nie. "Tam nebol jediný nezákonný prípad. Dnes všetci vedia, že ten zákon je veľmi benevolentný a postupovalo sa tak, ako celých 20 rokov. Dnes je silná požiadavka zabezpečiť väčšiu kontrolu," myslí si.

Vypovedať ku kauze ešte nebol, no ak ho predvolajú, pôjde. "Nemal som doteraz v tejto veci žiadny kontakt s orgánmi činnými v trestnom konaní. Asi by už všetci boli radi, keby sa urobila hrubá čiara a urobil sa nový zákon, lebo ja to od začiatku pokladám za spolitizovaný proces s nepohodlným politikom, ktorého bolo treba do 48 hodín odstrániť.
Tá kauza sa potom využila jeden-dvakrát pred voľbami, ale dnes už to žiadne politické body nikomu neprináša. Nejako to bude treba ukončiť, ale môj názor je, že ani tí obvinení dôstojníci nebudú nikdy odsúdení, lebo podľa mňa postupovali v súlade so zákonom," dodal Galko.

Predseda výboru Martin Fedor (SDKÚ-DS) označil minulý rok pre vojenské tajné služby za veľmi netypický a verí, že sa nebude tak rýchlo opakovať. "Myslím si, že sa podarí to vyšetriť. Prokuratúra koná a bude to o tom, či k zadokumentovaným faktom sa pridajú aj svedecké výpovede," podotkol.

Tomu, aby sa situácia zopakovala, má zabrániť aj nový zákon, ktorý bude reformovať všetky tajné služby. Glváč dnes predstavil poslancom tézy novej právnej normy. "Ja budem rád, keď na Slovensku dokážeme vybudovať silnú spravodajskú komunitu, no musíme aj posilniť kontrolu. Teraz nám predstavili tézy, ja som zvedavý na konkrétne paragrafové znenie. Filozofia je dobrá a zatiaľ vyvážená. Bol som uistený, že zo spravodajských služieb sa nemá stať ďalší represívny orgán štátu, ale majú ostať informačnými službami na podporu rozhodnutí politikov," uzavrel Fedor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok