Neviete urobiť ani jeden drep? Toto sú najhoršie scenáre, čo vám je

TA3/bd
10.6.2021 18:00

Na zozname najfunkčnejších cvikov, ktoré vám pomáhajú rozvíjať silu na každodenné úlohy by boli drepy číslo jeden. Nielen, že vás pripravia na každodenný život, keď niečo zdvíhate, skláňate sa a podobne, budujú tiež väčšinu svalov dolnej časti a pomáhajú znížiť riziko zranenia.

Neviete urobiť ani jeden drep? Toto sú najhoršie scenáre, čo vám je
Pexels

Aj keď sú naše telá navrhnuté tak, aby sa krčili (stačí sa pozrieť na batoľatá), naša forma drepu má tendenciu sa s pribúdajúcim vekom zhoršovať, pretože sme menej aktívni a sedíme celý deň na stoličke. Ak nemôžete urobiť ani jeden drep poriadne, je pravdepodobné, že máte nejakú svalovú slabosť a nerovnováhu, ktoré ste si za tie roky vypestovali. Stále však existuje nádej, že sa telo vráti do formy. 

Ak vás bolia boky

Aby ste dosiahli perfektný drep, musíte „sedieť“ hlboko a vykonať celý rozsah pohybu, aby ste dostali stehná do polohy rovnobežne so zemou. Pokiaľ zvládnete iba plytké drepy, môže za to nedostatok flexibility a pohyblivosti v bokoch. Úzke boky môžu brániť hĺbke drepov a viesť k zlej forme. Najčastejším vinníkom neobratnosti je príliš veľa sedenia, ktoré obmedzuje vaše ohýbače bedier do abnormálne stlačenej polohy. Postupom času sa tieto svaly skracujú, čo spôsobuje bolesť a obmedzuje plný pohybový potenciál vašich bokov.

CVIČENIE: Ľahnite si na chrbát, prekrížte si pravú nohu cez ľavé stehno, pokrčte ľavé koleno. Jemne potiahnite zadnú časť ľavej nohy k svojej hrudi. Držte 30 až 60 sekúnd. Vymeňte strany a opakujte.

kolena Pexels

Ak máte bolesti kolien

V tomto prípade je možná diagnostika, že máte slabé gluteály. Aj keď bolesť kolena môže mať niekoľko rôznych príčin, častým vinníkom nepohodlia pri drepoch je svalová nerovnováha. Ak sa vaše kolená pri drepe prepadávajú dovnútra, je to príznak sedavého životného štýlu. Vaše vonkajšie stehná sú slabšie ako vnútorné, ktoré pri podrepe ťahajú kolená dovnútra. To vytvára zlú formu podrepu, kladie dôraz na kolená a môže viesť k bolesti a nepohodliu v tejto oblasti. Keď sú tieto svaly silné, pomôžu stabilizovať celé telo a chrániť kolená, takže sa sústreďte na ich posilnenie.

drepy Pexels

Ak strácate balanc

Máte tendenciu stratiť rovnováhu počas drepu? V takom prípade potrebujete skontrolovať formu. Skôr ako začnete s cvičením, uistite sa, že sú vaše chodidlá od seba vzdialené na šírku bokov alebo o niečo širšie a prsty na nohách a kolenách smerujú dopredu. Tento postoj je kľúčový pre poskytnutie základne pre vaše drepy. Keď pokrčíte kolená, držte váhu na pätách, nie v prstoch na nohách. Pomôže vám to uzemniť sa a udržať vám počas pohybu stabilitu. Pri problémoch s rovnováhou, používajte na drepy bez závažia systém TRX. Zapamätajte si, že zlé držanie tela v hornej časti môže za vašu zlú formu v dolných partiách.

Tip: Drepy s podopretím sa o stenu môžu byť užitočnou nápravou. Pomôžu vám precvičiť trup tak, aby pri pohybe v podrepe zostal chrbát vzpriamený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok