Verejné financie potrebujú ozdravenie, upozorňuje rada. Dlhodobo sú neudržateľné

TA3 TASR
10.6.2021 14:24

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť upozorňuje, že verejné financie na Slovensku prešli v uplynulých rokoch zhoršením udržateľnosti. Vládou cielený deficit na úrovni 3,8 % hrubého domáceho produktu do konca roku 2024 by bez dôchodkovej reformy podľa RRZ mohol ďalej zhoršiť dlhodobú udržateľnosť verejných financií o 0,5 %.

dôchodcovia seniori 1140px (SITA/Tomáš Benedikovič)
SITA/Tomáš Benedikovič

Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedli predstavitelia rady. "S konsolidáciou musíme začať pre to, v akom stave boli verejné financie tesne pred príchodom krízy, či už samotným štrukturálnym rozpočtovým deficitom alebo stavom dôchodkového systému," podčiarkol predseda RRZ Ján Tóth.

Dostali sa do pásma vysokého rizika

Verejné financie na Slovensku prešli podľa rady výrazným zhoršením udržateľnosti, vďaka čomu sa dostali z pásma nízkeho rizika do pásma vysokého rizika. Preto ich je dnes možné považovať za dlhodobo neudržateľné. K zhoršeniu udržateľnosti došlo už pred pandémiou v roku 2019, keď bolo opakované zhoršovanie štrukturálneho deficitu v dobrých časoch a negatívne zásahy do dôchodkového systému.

Rozpočtová rada odporučila, aby vláda predstavila konsolidačnú stratégiu s cieľom znížiť do roku 2024 deficit pod úroveň 3 % HDP, a zároveň zlepšiť dlhodobú udržateľnosť verejných financií bezpečne do pásma stredného rizika. To sa podľa rady dá dosiahnuť dodatočným znižovaním deficitu rozpočtu alebo prijatím aj iných opatrení s pozitívnym dlhodobým vplyvom, ako napríklad dôchodková reforma.

Aby sa do konca volebného obdobia dosiahli tieto dva rozpočtové ciele, je najvýhodnejšia plná dôchodková reforma. Rada zdôrazňuje, že návrh ústavného zákona upravujúci dôchodkový systém predložený do legislatívneho procesu ministerstvom práce zlepšuje dlhodobú udržateľnosť len v polovičnej miere oproti záväzku deklarovanom v pláne obnovy.

Potenciálne riziká v pandemickom vývoji by podľa RRZ nemali byť dôvodom absencie podobných štrukturálnych opatrení. "Ak by prišla silnejšia tretia vlna, naším odporúčaním je pomáhať dočasnými cielenými opatreniami v ekonomike, ale zároveň už od budúceho roku začať pracovať na znižovaní trvalej záťaže verejných financií," odporučil Tóth.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok