Trenčín je stále ružový. Nejde o chybu, reagoval Mišík. Chcú sa vyhnúť hojdačkovému efektu

TA3 TASR
10.6.2021 09:09

Rozhodnutie ponechať Trenčiansky okres od budúceho pondelka 14. 6. opäť v prvom stupni varovania (ružová farba) nie je administratívnou chybou, ale je v súlade s nastavením metodiky COVID automatu.

Trenčín hrad námestie Komunálne voľby 1140px (SITA/Tomáš Somr)
SITA/Tomáš Somr

Informoval o tom riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík na margo výhrad trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka k zaradeniu okresu do ružovej farby. "Vyhodnocovanie COVID automatu prebieha v automatickom procese – vstupné dáta vyhodnotia odporúčaný stupeň, regionálny hygienik pridá svoj pohľad, z čoho sa stanoví odporúčanie na nasledujúci týždeň, ktoré sa ešte konfrontuje s týmto odporúčaním z minulého týždňa. V prípade, že minulý týždeň bola ešte indikovaná horšia farba, ostáva ešte semafor na tejto horšej farbe, aby sa dal priestor potvrdeniu pozitívneho trendu a nenastal húpačkový efekt sprísňovania a uvoľňovania opatrení,“ uviedol Mišík.

Rybníček mu poslal otvorený list

Ako dodal, pre Trenčiansky okres vyšla aktuálna sedemdňová incidencia na úrovni 40 na 100.000 obyvateľov, čo predstavuje dokonca žltú farbu. Regionálna hygienička zhodnotila situáciu v okrese na oranžovú farbu. Keďže v minulom týždni bol Trenčiansky okres v ružovej farbe, musia na základe metodiky COVID automatu počkať ešte jeden týždeň a až potom môže byť okres preradený do oranžovej farby. Okres je podľa neho možné preradiť aj o dva stupne, ak by tak vyšlo pri zachovaní pravidla dvojtýždennej brzdy.

„Dynamika poklesu je jednou z tém, ktorú adresujeme v diskutovanej aktualizácii COVID automatu. Sme samozrejme otvorení pripomienkam a návrhom na úpravy v metodike, avšak riadime sa do písmena tým, ktorý je aktuálne platný,“ uzavrel Mišík.

Rybníček poslal v stredu 9. 6. Mišíkovi otvorený list, v ktorom ho žiadal prehodnotiť rozhodnutie ponechať Trenčiansky okres v ružovej farbe s tým, že parametre okresu Trenčín boli rovnaké ako v prípade okresu Nové Mesto nad Váhom, ktorý však zaradili od budúceho týždňa do oranžovej farby. Ako dôvod uviedol uvoľnenie rúk podnikateľom v okrese Trenčín, aby svoje prevádzky mohli otvoriť aj v interiéroch už od nasledujúceho pondelka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok