Sputnik chcú najmä starší. Veria Rusom, ide im o slovanského výrobcu

TA3 TASR
10.6.2021 07:00

Na Slovensku sa začalo očkovať aj ruskou vakcínou Sputnik V. Odštartovalo v Bratislave a Žiline. Riaditeľka odboru zdravotníctva Žilinského samosprávneho kraja Silvia Pekarčíková tvrdí, že čakali vyšší záujem. Medzi zaočkovanými boli najčastejšie starší ľudia, ktorí vakcíne od ruského výrobcu dôverujú viac. Dodáva, že pri Sputniku je dôležitá samotná manipulácia s vakcínou.

Sputnik chcú najmä starší. Veria Rusom, ide im o slovanského výrobcu
TASR/Erika Ďurčová

Čakali vyšší záujem

Žilinský kraj spustnil na Slovensku očkovanie Sputnikom ako prvý. Podľa Pekarčíkovej je na ruskú vakcínu prihlásených v ich kraji 895 ľudí. "Čakali sme vyšší záujem tak, ako to bolo vopred avízované, no nie je to pravdou," informovala Pekarčíková s tým, že najčastejšie sa prišla zaočkovať staršia populácia do 60 rokov.

Ľudia podľa Pekarčíkovej najčastejšie odôvodňovali svoj výber tým, že veria viac ruskej vakcíne a všeobecne Rusom alebo uprednostňujú to, že ide o slovanského výrobcu. 

Pekarčíková dodáva, že pri Sputniku je veľmi dôležitá manipulácia s vakcínou. "Preto sme napríklad začali očkovať v epidemiologickej ambulancii, kde je lekár, sestry, záchranár, kompletné vybavenie na resuscitáciu, aby boli ľudia v bezpečí," tvrdí s tým, že rozmrazená vakcína sa musí osobe podať do dvoch hodín. Jej rozmrazenie trvá 20 minút. Na rozdiel od ostatných vakcín, v jednej ampulke Sputnika V je očkovacia látka len pre jednu osobu. 

Vedľajšie účinky si nevšimli

Pekarčíková tvrdí, že zatiaľ nezaznamenali žiadne vedľajšie účinky. Upozorňuje, že po každej vakcíne je potrebné vyhnúť sa alkoholu. Očkovanie Sputnikom pre detí a tehotné však zatiaľ povolené nie je.

 "Všetko je to závislé od vývoja a klinických skúšaní. Na rozdiel od ostatných vakcín, ktoré už majú klinické skúšania aj na deťoch a tehotných ženách," dodáva s tým, že najviac záujemcov o Sputnik V je v Nitrianskom kraji, kde je prihlásených 1108 ľudí. 

Kraj zatiaľ neuvažuje o výjazdovom očkovaní Sputnikom, pretože vakcína je náročnejšia na logisitku a manipuláciu.

Celú reláciu Tak takto si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok