Schudnete aj bez diéty, stačí do života zaviesť malé zmeny

TA3/zm
29.5.2021 10:00

Cesta k tomu, aby ste sa cítili dobre vo svojej koži a boli spokojné s postavou, nevedie nutne len cez hladovanie. Stačí do svojho každodenného života zaviesť pár drobných zmien a ručička na váhe bude klesať aj bez toho, aby ste museli držať diétu. Trojboj pohyb – strava – pitný režim sa dá poňať aj trochu inak než ste zvyknuté.

Schudnete aj bez diéty, stačí do života zaviesť malé zmeny
Pexels/Olya Kobruseva

To, čo zabralo jednej žene, nemusí fungovať pri druhej. Platí to, samozrejme, i pri zhadzovaní kilogramov. Ani zaručená diéta nemusí mať vo vašom prípade efekt, aj keď si ju kamarátka pochvaľuje. Každá z vás môže mať rozdielny metabolizmus aj chuťové poháriky, a tak sa jedna pri konkrétnej zmene stravy trápi a iná ju zvládne bez problémov.

Skúste do svojho života zaviesť nasledujúce zmeny, ktoré sú na prvý pohľad jednoduché a nenáročné, no ich efekt môže byť zásadný.

Bez pohybu to nejde

Všetky to dobre vieme, polovicou úspechu pri zhadzovaní kíl je šport. Nemusíte sa vyhovárať, že naň nemáte čas alebo finančné prostriedky. Ak vás nechytilo cvičenie za srdce, nájdite si iné pohybové aktivity, ktoré nebudete vnímať ako posilňovanie, pretože budú nenásilnou súčasťou vášho doterajšieho života. Napríklad pri ceste do práce autom zvoľte parkovanie o niečo ďalej, aby ste sa kúsok prešli pešo. Podobne to môžete urobiť, aj ak sa prepravujete autobusom. Jednoducho vystúpite o zastávku skôr. Vyšší level je, ak motorový dopravný prostriedok vymeníte za kolobežku či bicykel, aj keby to bolo len raz do týždňa.

Pohybom, ktorý vám nepríde ako týranie, môže byť aj cesta do obchodu, ak nákup odnesiete v ruksaku ako záťaž. Rovnako dosť kalórií spálite, ak sa aktívne zapojíte do hier s deťmi. Alebo namiesto debatovania s kamarátkou pri káve si dajte stretnutie na prechádzke. Dobré kardio je toež starostlivosť o záhradu či svižné upratovanie.

Pamätajte, každý pohyb sa počíta, dôležité je len začať. Postupom času a pri pevnej vôli si však určite nájdete šport, ktorý pre vás nebude na obtiaž, pretože sa pri ňom aj zabavíte. Ženy zvyčajne obľubujú raketové hry ako tenis, squash či bedminton. Náš mozog totiž funguje tak, že sa sústredíme na hru, nevnímame čas a najmä – nerátame počet cvikov, sérií či kalórii.

Zmeňte stolovanie

Pri boji s prebytočnými kilogramami je alfou a omegou nie len pohyb, ale aj strava. Ak ju nechcete či nedokážete zmeniť, urobte niečo inak aspoň pri stolovaní. Zaviesť nasledujúce tipy do života nebude také drastické a je overené, že fungujú. Tak napríklad - jedzte pomaly! Na každé jedlo si vyhraďte čas a zabudnite na stravovanie postojačky, radšej si sadnite ku stolu. Ak budete pomaly prežúvať a nenaháňať sa, vaše telo si uvedomí, kedy má dosť. Keď robíte všetko vrátanie konzumácie rýchlo, do mozgu ani nestihne doraziť informácia zo žalúdka, že už je plný. 

Overeným psychologickým trikom sú aj menšie taniere, na ktoré si, logicky, podvedome naložíme menšie porcie. Keďže „jeme aj očami“ vyskúšajte hru s farbami a svetlom. V tmavom prostredí si údajne nakladáme väčšie porcie. Menej vraj zjeme aj v prípade, že medzi farbou taniera a obrusu je kontrast a vzájomne nesplývajú. Mimochodom, modrý riad by mal potláčať chuť do jedla, takže za pokus stojí aj výmena servisu...    

Spánok na chudnutie

Aj taká banalita ako je oddych môže v konečnom dôsledku priniesť efekt na stave nášho tela. Pokojná myseľ a vyrovnaná psychika sú základom, ako sa udržať fit. Jednou možnosťou je venovať sa svojim záujmom a mať chvíľku len pre seba, kedy sa nevenujete ani partnerovi, ani deťom. No v prvom rade to chce dostatok spánku. Keď si neoddýchnete a na druhý deň vám chýba energia, telo si ju pýta vo forme jedla, ktoré slúži ako palivo a udrží vás tak na nohách. Za množstvom prípadov prejedania sa je práve nedostatok oddychu.

Jeden zaujímavý prieskum pozoroval skupinu ľudí, ktorá mala pravidelný, každodenný dostatočný spánkový režim. Naopak, v druhej skupine boli osoby, ktoré cez týždeň pracovali ako o život a spánok si dopriali až cez víkend, teda nepravidelne a nárazovo. Môžete hádať, kto mal pri rovnakom príjme potravy lepšie výsledky. Samozrejme, rýchlejšie chudli tí, ktorí si dopriavali dostatočný, konzistentný oddych. 

Pamätajte, pri chudnutí je dôležitá pravidelnosť a vytrvalosť, preto sa výsledky, aj pri zavedení týchto drobných zmien, dostavia až časom. Dôležité je upraviť si harmonogram dňa až kým sa inovácie nestanú vašou prirodzenou dennou súčasťou.

Na každé jedlo si vyhraďte čas a zabudnite na stravovanie postojačky. Ak budete pomaly prežúvať a nenaháňať sa, vaše telo si uvedomí, kedy má dosť.

Témy: dieťa
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok