Rodinný detox prospeje partnerom i deťom a stačia naň tri dni do mesiaca

TA3/zm
11.6.2021 08:00

Rola zamestnanej manželky a matky je veľmi náročná. Niekedy sa doslova musíte rozkrájať, čo sa podpisuje nie len na fyzickej únave, ale aj psychickej. Na jej odstránenie slúži rodinný detox. Trikrát do mesiaca zmeňte každodennú rutinu a budete ako znovuzrodené.

Rodinný detox prospeje partnerom i deťom a stačia naň tri dni do mesiaca
Pexels/freestocks.org

Niekedy sme my ženy pre rodinu nenahraditeľné. Od nás závisí, aby partner a deti mali čo jesť, aby išli do školy či do práce čisto oblečení a väčšinou sme to opäť my, kto vymýšľa program pre všetkých. No práve preto si niekedy pripadáme ako otrokyne či slúžky. Ak máte podobné pocity, doprajte si rodinný detox a uvidíte zlepšenie po veľmi krátkom čase. 

Deň pre seba

Naplánujte si aspoň raz do mesiaca deň, kedy odídete z domu a budete sa venovať len sebe. Ideálne by bolo keby ste zostali preč dokonca cez noc. Prespite napríklad u kamarátky ako za mladých čias, choďte spoločne na wellness alebo navštívte rodinu mimo mesta. Čo tým docielite? Po prvé, svet sa neprestane bez vás točiť. Partner aj deti si dokážu aj sami navariť či urobiť program. Po druhé, vy si oddýchnete. 

Keby ste si podobný voľný deň urobili doma, nepodarilo by sa vám zrelaxovať natoľko, ako keď byt skutočne opustíte. 

Digitálny detox

Vaša vnútorná očista sa môže prejaviť aj navonok, napríklad digitálnym detoxom. Na prvý pohľad to nevyzerá ako oddych od vzťahu, ale opak je pravdou. Ak zavediete pravidelné dni, kedy celá rodina odloží mobil, nezapne sa počítač ani televízia a doslova sa vypne wifi, automaticky vás to prinúti hľadať si iný spoločný program. 

V takýchto dňoch rodiny vytiahnu aj zaprášené spoločenské hry, o ktoré deti bežne nejavia záujem. A dokonca i bezdetné páry si počas offline dní spokojne zahrajú povedzme karty. Pointou je, že nemusíte oddychovať vždy len bez partnera. V podstate potrebujete odpočinok od každodennej rutiny. Zároveň je dokázané, že množstvo elektroniky, ktorá nás v dnešnom svete obklopuje, nám odoberá energiu.       

Výmena rolí  

Ďalšou možnosťou, ako si mentálne oddýchnuť a vymaniť sa z rutiny je, keď si členovia rodiny na celý deň vymenia povinnosti. Je na vás, ako to urobíte. Ak bežne varí aj váš partner, nebude to mať taký zmysel ako v rodinách, kde stojí za sporákom len žena. 

Čo sa týka detí, závisí to v prvom rade od ich veku. No keď máte doma puberťáka, ktorý celé dni trávi pri počítači alebo hernej konzole, výmená rolí môže vyzerať tak, že v tento deň dieťa upratuje a vy si zatiaľ pozriete seriál, ktorý odkladáte už celé týždne. 

Podľa psychológov je výmena rolí výbornou formou, ako si navzájom začneme viac vážiť, čo pre nás robia naši blízki.

Témy: rodina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok