Vlčan chce vyriešiť problémy v rezorte. S poľnohospodármi plánuje efektívne spolupracovať

TA3
8.6.2021 21:00

Novým ministrom pôdohospodárstva sa oficiálne stal Samuel Vlčan. Na ministerstve už pôsobil ako štátny tajomník a je to skúsený bankový manažér. V relácii Téma dňa prezradil svoje ambície a plány v riadení rezortu. Verí, že spolupráca s jednotlivými inštitúciami a organizáciami bude efektívna.

screen_vlcan_3.jpg
TA3

Kritika Mičovského zo strany potravinárov

Predseda slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho nie je s prácou bývalého ministra Mičovského spokojný a otvorene ho kritizuje. “To, čo sme si prežili za jeho ministrovania nebolo pre žiadneho poľnohospodára, potravinára a myslím, že ani lesníka nič príjemné,” hovorí o apatii a znechutenosti.

 Miesto slov pochvaly  a uznania sme dostali prívlastky ako agrobaróni a poľnohospodári, ktorí nič iné nerobia, len pestujú repku a pšenicu,” dodal  s tým, že sa spolieha na nové vedenie ministerstva.

Macho zároveň dodáva, že súčasného ministra Vlčana poznajú z čias jeho pôsobenia ako štátneho tajomníka rezortu pôdohospodárstva. Prioritami pre nového ministra by podľa neho mali byť spoločná poľnohospodárska politika, situácia v Pôdohospodárskej platobnej agentúre, Slovenskom pozemkovom fonde, ale aj upokojenie situácie a nové nastavenie vzťahov ministra so samosprávnymi organizáciami.

"Niet pochýb o tom, že nový pán minster je skúsený manažér. Podali sme mu pomocnú ruku, sme pripravení na spoluprácu," dodal Macho s tým, že ak bude zo strany ministra záujem, komora mu poskytne svojich odborníkov.

Chce riešiť problémy

Minister tvrdí, že sa teší na spoluprácu s jednotlivými organizáciami a verí, že bude produktívna. Medzi jeho ambíciami je aj zvýšiť potravinovú sebestačnosť Slovenska. Obáva sa však, že sa nedostaneme na úplnú sebestačnosť spred tridsiatich rokov.

Minister informoval, že Zelená nafta bude pokračovať aj v tomto roku. “Určite chceme pokračovať aj v týchto schémach. Chcem ubezpečiť poľnohospodárov, že naša vláda nemá záujem obmedzovať finančné stimuly. Ide nám len o to, aby boli omnoho efektívnejšie,” dodal.

Ako štátny tajomník na rezorte pôdohospodárstva pôsobil vyše tri mesiace. Tvrdí, že odišiel, pretože mal s vtedajším ministrom Mičovským iný názor na to, ako riadiť rezort.

“Bol som vychovaný k nejakému manažérskemu štýlu, kvalite riadenia, manažmentu priorít, v tomto sme sa s pánom ministrom veľakrát nezhodli,” dodal s vierou, že súčasná vláda vydrží až do ďalších parlamentných volieb.    

Bude diskutovať

Vlčan potvrdil, že má pripravený tím spolupracovníkov. “Poznám veľa schopných ľudí v rezorte, ktorí si zaslúžia šancu ukázať, čo vedia, ale mám pripravených aj kolegov z iných rezortov a mimo štátnej správy.”.

Medzi jeho priority patrí aj zefektívne práce Slovenského pozemkového fondu. So súčasnou poverenou generálnou riaditeľkou bude zrejme hovoriť aj o možnosti auditu.

Minister sa podľa svojich slov chce stretnúť aj s ústredným riaditeľom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozefom Bírešom, aby hovorili o jeho ďalšom pôsobení. Chce sa rozprávať aj s ministrom životného prostredia Jánom Budajom, kvôli presunu správy lesných pozemkov v národných parkoch. "Ide o takú zásadnú zmenu, že by si tento proces určite zaslúžil klasické medzirezortné pripomienkové konanie, aby sa všetci dotknutí mohli vyjadriť, aby k tomu bola dostatočná odborná diskusia," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok