Máme nového ministra pôdohospodárstva. Kto je Samuel Vlčan?

TA3 TASR
8.6.2021 14:00

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisiu doterajšieho ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jána Mičovského. Za jeho nástupcu vymenovala Samuela Vlčana. Prečítajte si jeho profil.

Máme nového ministra pôdohospodárstva. Kto je Samuel Vlčan?
TASR/Martin Baumann

17 rokov v bankovom sektore

Samuel Vlčan sa narodil 13. marca 1971. Najskôr študoval na gymnáziu v Topoľčanoch a neskôr na špeciálnom gymnázium v Banskej Štiavnici, na ktorom maturoval v roku 1989. Medzinárodné vzťahy vyštudoval na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov.

Právnické vzdelanie získal Samuel Vlčan na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave v rokoch 1990 až 1995. Medzitým absolvoval v roku 1994 študijný pobyt na Universität Bremen v Brémach. V rokoch 2005 až 2006 absolvoval exekutívny rozvojový program pre vrcholových manažérov na University of California v Berkley. Počas profesionálnej kariéry pôsobil najmä v oblasti práva a v bankovom sektore, v ktorom pracoval 17 rokov. Viedol právne oddelenia HVB Banky a Slovenskej sporiteľne. Bol členom predstavenstva Slovenskej sporiteľne.

V rokoch 2010 až 2012 bol v Bosne a Hercegovine generálnym manažérom zodpovedným za organizačné a finančné riadenie spoločnosti Hypo Alpe-Adria-Bank a následne pôsobil v rakúskom Klagenfurte ako člen reštrukturalizačného tímu Hypo Alpe-Adria-Bank International AG. Pracoval aj na pozícii generálneho manažéra Sberbank Slovensko.

Pôsobil aj ako štátny tajomník

Vláda SR schválila 19. apríla 2020 JUDr. Samuela Vlčana za štátneho tajomníka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Na tento post prešiel z miesta výkonného riaditeľa spoločnosti WP TECH, ktorá od roku 2015 pôsobí na Slovensku v oblasti odpadového hospodárstva.

Po necelých troch mesiacoch požiadal 1. júla o uvoľnenie z funkcie. Z postu štátneho tajomníka MPRV SR odvolal vládny kabinet Samuela Vlčana 8. júla 2020. V jeho gescii boli sekcie rezortnej politiky pôdohospodárstva, legislatívy, analýz a výkazníctva, poľnohospodárstva, programov cezhraničnej spolupráce, potravinárstva a obchodu, ako aj Inštitút pôdohospodárskej politiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok