Za priberaním môže byť sedavé zamestnanie. Kilá sa najviac lepia na ženy v administratíve

TA3/zm
10.6.2021 16:00

Priberáte bez zjavnej príčiny, no deje sa už dlhší čas? Možno je za stúpajúcou ručičkou váhy vaša práca. Ak väčšinu dňa presedíte pri počítači, ste v rizikovej skupiny. Poznáme, aké sú najväčšie nástrahy a čomu sa treba vyhnúť, aby ste pribúdanie kíl zastavili aj bez zmeny zamestnania.

Za priberaním môže byť sedavé zamestnanie. Kilá sa najviac lepia na ženy v administratíve
Pexels/Peter Olexa

Ak celé dni sedíte pri počítači a nemáte dostatok pohybu, niet divu, že priberáte. Deje sa to nenápadne a postupne, no ak to nechcete dotiahnuť až k obezite, je potrebné zastaviť to. 

Stres a sedenie

Kombinácia stresu a sedavého zamestnania je tou najhoršou z hľadiska priberania. Popi vybavovaní telefonátov, odpovedaní na maily a plnení všetkých ostatných úloh sa môže stať, že sa niekedy zo stoličky nepostavíte celé hodiny. Možno si ani nevšimnete, že ste do seba v tom zhode hodili jednu sladkosť za druhou, aby ste doplnili energiu, lebo obed poriadne ani nestíhate. Alebo naopak, za celý deň ani hlad necítite a doženiete to večer po práci. To všetko sú ideálne podmienky pre tuky, ktoré sa na vás nenápadne lepia. 

Najviac ohrozenou skupinou sú, ako sme naznačili, sedavé zamestnania. Z nich úplne najrizikovejšie sú administratívne pracovníčky. Dlhodobé sedenie a krčenie sa pri počítači spomaľuje metabolizmus. Alebo platí, že práce na oddelení nie je až toľko v rámci pracovnej doby stíhate s kolegyňami dve-tri kávičky, samozrejme, spolu s dezertom. 

Príprava stravy 

Ak viete, že patríte do rizikovej skupiny alebo ste si už známky priberania všimli, je na čase urobiť pár zmien. Prvou bude príprava stravy na ďalší pracovný deň. Jednak tým zabezpečíte telu prísun pravidelného jedla aj v prípade, že by ste nestíhali urobiť si obednú pauzu. Na druhej strane máte takto pod kontrolou, čo bude vašou desiatou či olovrantom a vyhnete sa vyjedaniu sladkostí. 

Hoci to znie paradoxne, jedno malé jedlo by ste mali zjesť pri odchode z práce. Pocitovo máte dojem, že ste o chvíľu doma, ale realita ukazuje opak. Jednak musíte rátať čas strávený presunom, ale k tomu sa častokrát pridá nákup či vyzdvihnutie detí. Aj keby ste boli do polhodinky doma, zvyčajne vás v chladničke nečaká jedlo a treba ho pripraviť. To sú ďalšie minúty naviac, kedy sa môže objaviť vlčí hlad. A ten chudnutiu rozhodne neprospieva, najmä ak po ňom zjete prvé posledné. 

Celodenné pitie

Na pracovný stôl si pripravte aj celodenný pitný režim. Ideálna je voda, minerálka alebo nesladený čaj. Ochutené nápoje sú presne tými kalóriami, ktoré ani nevnímame, no vynásobte si ich za celý deň, každý deň a poznáte odpoveď aj samy. 

Odborníci odporúčajú postaviť na pracovný stôl celú fľašu alebo džbán, pretože len tak viete celkové množstvo vody. Ak si chodíte „čapovať“ do pohára, nemáte prehľad, koľko ste ich počas zmeny vypili. 

Snažte sa obmedziť kávu, po ktorej môžete mať mylný dojem, že ste niečo malé hodili do žalúdka. V skutočnosti ste sa ani nenajedli a ani nepili, keďže ide o močopudný nápoj. 

Pravidelná prestávka

Čo ste robievali ako deti v škole, keď ste mali prestávku? Hýbali sa! Podobný systém zaveďte aj do práce. Robte si pravidelné breaky, počas ktorých sa prejdete minimálne po kancelárii a natiahnete si chrbát a kríže. Ideálnejšie by však bolo prejsť sa na pár minút po čerstvom vzduchu. 

Aj takýto minimálny pohyb dokáže urobiť pozitívne zmeny v rámci kontroly váhy a zároveň určite prospeje vašej koncentrácii. 

Témy: počítač
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok