Pripravte si nákupný zoznam. Tieto letné potraviny vás hydratujú a nepriberiete ani kilo

TA3/zm
9.6.2021 16:00

S pribúdajúcimi teplými dňami by sa mal váš jedálny lístok radikálne zmeniť. Telo v lete potrebuje ľahké, dobre stráviteľné jedlá, ktoré mu navyše dodajú potrebnú vlahu. A ešte ideálne, ak z nich ani nepriberiete. Pripravte si nákupný zoznam, vieme, ktoré potraviny spĺňajú tieto kritéria.

Pripravte si nákupný zoznam. Tieto letné potraviny vás hydratujú a nepriberiete ani kilo
Pexels/Taryn Elliott

Počas letnej sezóny nebudete mať problém nasledujúce potraviny zohnať. Určite ste už počuli, že najvhodnejšie stravovanie je zložené práve zo sezónneho ovocia či zeleniny. A keďže tieto plody dozrievajú práve v tomto období, sú ako stvorené na horúce dni.

Cuketa

Jednoduchá chuť a pritom toľko možností, ako ju pripraviť. Cuketa chutí výborne pripravená na grile, postrúhaná alebo pomixovaná v polievke či ako súčasť zeleninovej prílohy, ktorú si v lete doprajte radšej než ryžu či zemiaky. V rámci raňajok ju môžete primiešať do praženice alebo si urobte slaný cuketový koláč.

Cuketa Pexels/Polina Kovaleva

Šálka tejto zeleniny má len 20 kalórii, žiaden tuk a obrovské množstvo vitamínu C.  Až 91 percent jej hmotnosti tvorí voda, takže aj váš organizmus skvele hydratuje. Nelúpte ju, pretože väčšina živín sa nachádza práve v šupke. Je vhodná pri detoxikácii aj chudnutí, priaznivo pôsobí na srdce i trávenie.

Kukurica

Panuje predsudok, že kukuricou sa kŕmia prasatá, takže aj človek z jej nadmernej konzumácie priberie. Pritom kilá sa ukladajú len v prípade, že to preháňate so soľou či maslom. Samotný klások je nízkokalorická potravina s vysokým podielom bielkovín, ktorá výborne chutí sama o sebe, ale aj ako súčasť letných šalátov. Hoci nič nepokazíte ani jej grilovaním, ak ju radšej uvaríte, nezničíte toľko jej prirodzený podiel vody. Kukurica je tiež bezlepková potravina, takže ju ocenia i celiatici.

Kukurica Pexels/Adonyi Gábor

Melón

Zdroj vody je pri tejto superpotravine jasný už na prvý pohľad. Melón jej obsahuje až 90 percent. Evokuje leto a hoci chutí sladko je súčasťou mnohých diét. Má tiež množstvo vitamínov, znižuje cholesterol a bojuje s rôznymi zápalmi.

Melón Pexels/Cloud Graphics

Prerátané na energetický príjem, ak by ste si dali pohár melónu, zjete 44 kalórii. Za pozornosť stoja i jadierka, ktoré väčšina z nás vypľúva. Pije sa z nich dokonca čaj, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi a pánom pomáha v boji so zväčšenou prostatou.  

Témy: potravina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok