O Sputniku mal rozhodnúť Heger, myslí si Krajčí. Raši vyzval Matoviča, aby sa ním zaočkoval

TA3
7.6.2021 21:21

Na Slovensku sa od pondelka začalo očkovať Sputnikom V. Podľa exministra Mareka Krajčího sme stratili tri mesiace času a ľudské životy. V Téma dňa uviedol, že rozhodnutie o spustení očkovania vakcínou mal urobiť už vtedy zastupujúci minister zdravotníctva Heger.

20210607_pocasie_3.jpg
TA3

Podľa Rašiho celé očkovanie na Slovensku sprevádza od začiatku chaos, a príchod Sputnika bola "mediálna bomba". Krajčí v relácii pripomenul, že očkovať Sputnikom V sa malo začať už v marci. Keby sa začalo, tak ako sa pôvodne plánovalo, mohli sme podľa neho zachrániť množstvo ľudských životov. "Stratili sme tri mesiace času," uviedol exminister. "Dnes poukazovať na nízky počet zaregistrovaných si myslím, že nie je úplne správne," povedal s tým, najväčšiu dôveru k Sputniku V majú ľudia nad 60 rokov, ktorých zatiaľ ruskou vakcínou na Slovensku neočkujú. Istú bariéru vidí aj v tom, že zatiaľ máme len osem vakcinačných miest, z ktorých ešte nie sú všetky otvorené. 

"Vždy je lepšie mať zaočkovaného obyvateľa ako nezaočkovaného teoretického pacienta," uviedol v Téme dňa Raši s tým, že príchod Sputnika na Slovensko je príbeh, ako sa to robiť nemá. V marci podľa neho nič nebránilo tomu, aby sa Sputnikom začalo očkovať. Ak by bol na mieste ministra, učite by chcel, aby sa očkovanie spustilo ihneď.

Očkovanie by povolil aj ľuďom nad 60 rokov

Krajčí uviedol, že očkovanie zabrdzil politický a mediálny tlak. Myslí si, že rozhodnutie o spustení očkovania Sputnikom mal urobiť Eduard Heger v období, kedy viedol ministerstvo zdravotníctva. Teraz je podľa neho dôležité, aby sa očkovanie Sputnikom umožnilo aj vekovej kategórii nad 60 rokov. Nie sú dôvody, aby sa ňou ľudia nemohli očkovať, keďže ani v iných krajinách sa "takto" Sputnik neobmedzuje.

Od začiatku bol v súvislosti s očkovaním podľa Rašiho chaos. Pripomenul, že po odvolaní Krajčího prišiel Hlas s návrhom, aby sa zistil záujem o vakcináciu konkrétnymi očkovacími látkami, a na základe týchto údajov sa aj mohli nakupovať. Krajčí mu oponoval, že tak nákup vakcín nefunguje. Raši si nemyslí, že by bol Sputnik predmetom hybridnej vojny. Išlo podľa neho o názorový boj vo vnútri koalície. V rámci vnútrokoaličných sporov vznikli podľa neho dve skupiny - proruská a prozápadná, a výsledkom toho bolo aj odvolanie Igora Matoviča.

Podľa Krajčího, ministerstvo zdravotníctva rieši aj to, čo bude s dávkami, ktoré na Slovensku nevyužijeme. Slovensko podľa jeho slov nemusí odobrať viac vakcín a ani ich nemusí zaplatiť, pretože sa dá zmeniť klauzula tým, že sa zmluva vypovie. 

Podľa Rašiho treba nevyužité vakcíny predať. "Žijeme v jednom spoločnom priestore, žiadna vakcína by nemala prepadnúť." Igora Matoviča vyzval, aby sa dal Sputnikom ako prvý zaočkovať a motivoval tak aj ostatných ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok