Môžete bicyklovať s hemoroidmi? Takáto bude odpoveď vášho tela

7.6.2021 18:00

Tri štvrtiny dospelých má už skúsenosti s hemoroidmi, pričom väčšina prípadov sa vyskytuje vo veku od 45 do 65 rokov u oboch pohlaví alebo počas tehotenstva. Niektoré činnosti tento bolestivý problém ešte zhoršujú, najmä ak vyvíjate tlak na postihnuté miesto.

Môžete bicyklovať s hemoroidmi? Takáto bude odpoveď vášho tela
Pexels

Keď konečník krváca

Hemoroidy sú ochorením cievnej štruktúry v oblasti konečníka, jeho posledných 2 - 3 centimetrov. Vnútorné hemoroidy nevidíme, nachádzajú sa vo vnútri konečníka a análneho otvoru. Prejavujú sa špinením, jasno červenou krvou. Vonkajšie hemoroidy sú bolestivejšie, dochádza pri nich k povrchovému poškodeniu, výsledkom je svrbenie, pálenie a následný zápal. 

hemoroidy krvacanie WC Pexels

Viac vody a kvalitnejšia stolica

Na hemoroidy ste náchylnejší, ak trávite dlhší čas na toalete a namáhate sa pri pokuse rozhýbať črevá, máte časté hnačky alebo zápchu. Problém tiež nastáva pri nedostatočnom príjme vlákniny. U tehotných žien sa problém vyskytuje preto, lebo sa im v dôsledku tlaku v bruchu zväčšili análne žily. 

Môže za ne aj nedostatočný pitný režim. Stolica je tvrdá a spôsobuje poranenia konečníka. Starší ľudia sú náchylnejší na hemoroidy, pretože spojivové tkanivo v ich análnych partiách a konečníku s pribúdajúcim vekom prirodzene oslabuje. 


Ak máte problémy s hemoroidmi, držte sa aktivít, ako je chôdza, plávanie alebo cvičenie jogy a pilates.

bicykel Pexels

Nepriateľ bicykel?

Pravidelné cvičenie zlepšuje pohybový aparát, ale môže zhoršiť hemoroidy, ak robíte nesprávny typ. Bicyklovanie k nemu patrí. Spôsobuje bolesti a opuchy, pretože sedenie na sedadle bicykla vyvíja tlak na postihnutú oblasť. Uistite sa, že je vaše sedadlo v správnej polohe a vyskúšajte rôzne druhy a čalúnenie. Vždy sa po jazde sledujte. Príznaky sa totiž môžu zhoršiť. Jazda na bicykli totiž obmedzuje prietok krvi do konečníka a spôsobuje tlak a odieranie poškodených tkanív. 

Uvoľňujúci kúpeľ

Liečba hemoroidov po jazde pomôže znížiť aspoň bolesť. Namočte postihnuté miesto do teplej vody, aby sa upokojilo. Urobte si kúpeľ. Na intímne čistenie používajte vlhčené obrúsky a noste bavlnenú spodnú bielizeň. Na zmiernenie svrbenia naneste krémy s obsahom kortikosteroidov. Niektoré obsahujú lidokaín na znecitlivenie oblasti, ak je bolesť príliš silná. 

Uistite sa, že sedadlo vášho bicykla je správne nastavené. Keď sedíte priamo s jednou nohou natiahnutou k zemi, mali by ste mať mierne pokrčené koleno. 

kupel Pexels
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok