PR správa

Pripravte svoj bicykel na novú sezónu

PR
26.4.2021 14:10

Posledné mrazy sa definitívne strácajú, na cestách sa už nešmýka, teploty začínajú byť príjemné a to je čas, kedy na čerstvý vzduch vychádzajú aj tí rekreační športovci.

Pripravte svoj bicykel na novú sezónu
Eric Alexandre / Shutterstock.com

Sem sa určite radia cyklisti a ak medzi nich patríte aj vy, mali by ste pamätať na to, že po zime sa musíte na novú cyklistickú sezónu dôkladne pripraviť. Týka sa to samotného bicykla, vybavenia, oblečenia aj vás osobne.

V závislosti od uskladnenia budete zrejme musieť váš bicykel dôkladne vyčistiť a namazať všetky dôležité mechanické časti. Nezabudnite skontrolovať to najdôležitejšie, teda funkčnosť bŕzd a prehadzovačiek. Samozrejme, vašej pozornosti by nemali uniknúť ani kolesá, stav a tlak v pneumatikách a pod.

Ak chcete byť na cestách v bezpečí, určite skontrolujte všetky spoje, nastavenie sedáku, riadidiel a všetkých komponentov na bicykel. Pripravte si tiež vaše vybavenie a oblečenie, prípadne ho inovujte, aby ste sa na jar v sedle cítili čo najlepšie.

Chystáte sa zdolávať nové výzvy? V tom prípade sa presvedčte, či máte na vaše plány dobre stavaný bicykel. Ak máte totiž príliš špecifické zameranie, mali by ste zvážiť na to určený správny typ bicykla.

Ako vybrať typ bicykla

Aj keď sme si vo všeobecnosti zvykli na to, že sa prevážame najmä na horských bicykloch, ktoré považujeme za akési univerzálne stroje na cesty i do ťažšieho terénu, to už je dávno trochu inak.

Obrovská ponuka rôznych značiek, modelov a typov bicyklov vám dnes dáva možnosť vybrať si presne podľa vašej veľkosti, váhy, využitia, štýlu jazdy alebo aj pohlavia.

Známe horské bicykle (MTB) s o niečo robustnejšími pneumatikami sú vhodné do ľahšieho aj stredného terénu, zvládajú agresívnejšiu športovú jazdu a dokážu vám poskytnúť komfort pri zjazde z kopcov.

Na ceste sú však pomalšie ako klasické cestné bicykle s úzkymi pneumatikami, ktoré sú určené výlučne na rovný asfalt a rýchlu jazdu. Využijú ich najmä skúsení športovci.

Krosové bicykle sú kombináciou horských a cestných. Majú pneumatiky užšie ako MTB bicykle, ale hrubšie ako cesťáky. Vyznačujú sa aj o niečo vyšším rámom a určené sú na striedavú jazdu v ľahkom teréne a na cestách či cyklotrasách. Sú tak ideálne na cyklovýlety.

Trekingové a mestské bicykle sú veľmi odolné, pohodlné a vďaka hliníkovej konštrukcii veľmi ľahké. Keďže sú určené najmä na kvalitné cyklotrasy, do mesta či do práce, majú taktiež užšie plášte.

Poslednou kategóriou sú tzv. dirt a BMX bicykle, ktoré mnohí poznáme z detstva napriek tomu, že sme ich často nevyužívali pre ich primárne určenie. Ich malé kolesá a rámy spolu s nie celkom pohodlným sedením sú určené na jazdenie postojačky cez prekážky alebo na rampách.

shutterstock-732617050_0a140371-9e9f-1be6.jpg

Správne komponenty

Tí náročnejší jazdci často nekupujú bicykel ako celok. Skladajú si ho z jednotlivých komponentov, aby tak zostavili stroj, ktorý bude po stránke kvality, rozmerov a využitia dokonale vyhovovať ich požiadavkám a štýlu jazdy.

Medzi základné komponenty na bicykel patria rámy, kolesá, ráfiky či prehadzovačky. Tu je potrebné brať do úvahy výšku, dĺžku končatín, resp. spôsob jazdy, povrch a terén, či jednoducho ergonómiu pri ovládaní a riadení.

Bicykel sa však skladá z množstva menších i väčších častí, takže pri nákupe komponentov alebo skladaní svojho vlastného bicykla na mieru si môžete vyberať aj vlastné sedlá, prešmykovače na radenie, brzdy, prevodníky, riadidlá, rohy, reťaze, pedále, rôzne príslušenstvo a mnoho iných malých súčiastok, vďaka ktorým si zostavíte stroj vašich snov.

Oblečenie a výbava

To posledné, čo vám chýba, je už iba cyklistické oblečenie a vybavenie. Nepodceňujte nosenie prilby a ak jazdíte v nebezpečnom teréne, zvážte aj chrániče na lakte či kolená.

Ak patríte medzi tých, ktorí robia stovky kilometrov na cestných bicykloch určite budete potrebovať cyklistické nohavice s výstelkou, kvalitné funkčné tričko, bundu, návleky na ruky a ďalšie časti oblečenia.

Obuv závisí od toho, či používate nášľapné alebo obyčajné pedále na cesťáky. Samozrejme, existuje aj špeciálna obuv na horský bicykel, ale v tomto prípade nie je až taká dôležitá.

Čo však pre vás určite bude užitočné, najmä na výlety a dlhšie trasy, sú batohy, ľadvinky prípadné iné odkladacie priestory.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok