Heger vysvetľoval Mičovského stiahnutie demisie. Mikulcovi vyjadril podporu

TA3
7.6.2021 16:23

Predseda vlády Eduard Heger vníma tlačovú konferenciu odchádzajúceho ministra Jána Mičovského, na ktorej oznámil, že svoju demisiu z funkcie šéfa rezortu sťahuje, ako symbolické gesto voči ľuďom, ktorí mu vyjadrili silnú podporu.

Heger vysvetľoval Mičovského stiahnutie demisie. Mikulcovi vyjadril podporu
TASR/Pavol Zachar

Heger predpokladá, že Mičovského tlačovka mala byť poďakovaním ľuďom, ktorí ocenili jeho prácu, a tiež vyjadrením, že ostáva tejto oblasti verný. Ako uviedol, dôležité je, že budeme mať nového ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana. 

Mikulec má jeho podporu

Premiér sa vyjadril aj k plánu opozičnej strany Smer-SD, ktorá chce na mimoriadnej schôdzi národnej rady vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi. "Minister vnútra má moju plnú podopru," povedal v tejto súvislosti premiér a uviedol, že aj koalícia je v tejto otázke jednotná. Tvrdí, že sa pritom opiera o vyjadrenia koaličných partnerov. Verí, že koalícia tento pokus o rozkol ustojí. "V tomto je koalícia jednotná a stojí za ministrom vnútra. Takisto má minister vnútra moju plnú podporu," reagoval premiér. Heger tvrdí, že všetky poslanecké kluby z koalície už vyjadrili podporu Mikulcovi. "Toto je dobrý základ, ktorý jasne hovorí o tom, že koalícia podporí ministra vnútra," povedal.

Na kritiku Mikulca zo strany ministra práce Milana Krajniaka reagoval premiér tým, že podľa neho má Mikulec situáciu v rezorte pod kontrolou. Potvrdil, že šéf rezortu vnútra požiadal o stretnutie s ním i s Krajniakom. Deklaroval pripravenosť rokovať s oboma stranami.

Krajniak v nedeľnej diskusnej relácii televízie Markíza Na telo povedal, že minister vnútra sa stráca v tom, čo sa mu v rezorte deje. "Nie je možné, aby jedni policajti zatýkali druhých a opačne, tak dobrý minister vnútra nekoná," vyhlásil Krajniak. Mikulec reagoval tým, že nerozumie vyjadreniam ministra práce. Deklaroval, že ak sa trestnej činnosti dopúšťajú príslušníci Policajného zboru, spravodlivosť platí aj pre nich.

Návrh na iniciovanie mimoriadnej schôdze NR SR na odvolávanie Mikulca pripravuje opozičný Smer-SD. Podať ho chce tento týždeň tak, aby sa mimoriadne rokovanie mohlo konať počas plánovanej júnovej schôdze parlamentu. Strana chce Mikulca odvolávať v súvislosti s podozreniami o manipulovaní vyšetrovania viacerých káuz istou skupinou v rámci silových zložiek. Pochybnosti mali vyplynúť zo správy Slovenskej informačnej služby.

Predseda parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár v pondelok povedal, že jeho hnutie je stabilný a dobrý koaličný partner. "Určite naši poslanci nebudú hlasovať s opozíciou za odvolanie ministra Mikulca, až na dvoch poslancov, ktorí majú zelenú kartu," skonštatoval Kollár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok