Heger chce z vedy a výskumu urobiť premiérsku tému. Predstavil priority v oblasti

TA3 TASR
7.6.2021 15:43

Pandémia nám ukázala, že veda a výskum majú nezastupiteľnú úlohu v spoločnosti, a preto by Slovensko malo do tejto oblasti investovať, povedal na tlačovej konferencii predseda vlády Eduard Heger, ktorý chce z vedy a výskumu urobiť "premiérsku tému".

Vláda sa zasadí za lepšie financovanie vysokých škôl. Heger to uviedol v pondelok počas tlačovej konferencie po tom, ako sa stretol s predstaviteľmi Slovenskej rektorskej konferencie a Slovenskej akadémie vied. Poukázal aj na to, že pandémia ukázala, že veda a výskum majú nezastupiteľnú úlohu a je potrebné im venovať nielen značnú pozornosť, ale aj financie. Zároveň ich chce "vyzdvihnúť na najvyššie poschodie" a urobiť z toho premiérsku tému.

Heger poukázal, že veda bola dlhé roky na pokraji záujmu politikov a aj napriek tomu tu pôsobia špičkoví vedci. SRK aj SAV označil za kľúčové články spoločnosti, s ktorými chce do budúcnosti diskutovať. "Pandémia nám ukázala, že veda a výskum má nezastupiteľnú úlohu, a preto je dôležité a potrebné, aby sme jej venovali značnú pozornosť a aj investície," povedal Heger. "Veda, výskum a inovácie sú veľká budúcnosť, pretože práve v tejto téme je ukrytá úspešná budúcnosť Slovenska," uviedol premiér. Podľa neho je potrebné identifikovať priority, ktoré sú stanovené aj v programovom vyhlásení vlády i v pláne obnovy. 

Premiér poukázal, že pri vysokých školách sa často hovorí o efektivite. "Ako Slovensko máme obmedzené zdroje, a preto je dôležité, aby sme sa zhodli, ktoré sú tie odbory, do ktorých investovať môžeme a do ktorých investovať budeme a ktoré sú potrebné pre rozvoj Slovenska," zhodnotil Heger. Dodal, že je potrebné sa spoločne zasadiť za to, aby sa na Slovensko začali vracať zo zahraničia študenti.

633 miliónov na vedu a výskum

Podľa premiéra je dôležité prilákať vedcov a pedagógov zo zahraničia, či už budú zo Slovenska alebo z iných krajín. "Ako vláda sa zasadíme o lepšie financovanie vysokých škôl a celkovú zmenu financovania aj na základe hodnotenia vysokých škôl a ich výkonnosti. Špecifická pozornosť bude venovaná aj tvorbe podmienok pre skvalitňovanie pedagogickej a vedeckej činnosti," dodal. Je rád, že plán obnovy ráta aj s financiami do oblasti vedy, výskumu a vysokého školstva. Priblížil, že na reformy vysokého školstva je vyčlenených 213 miliónov eur, na podporu vedy, výskumu a inovácie 633 miliónov eur.

Prezident SRK Rudolf Kropil víta, že na stretnutí s premiérom mohli prezentovať priority SRK, medzi ktoré patrí kvalita vzdelávania na vysokých školách. Podotkol, že sa musí zlepšiť celková infraštruktúra vysokého školstva v krajine a zlepšiť podmienky študentov na štúdium, ale aj na bývanie. Verí, že financovanie vysokých škôl bude v režime, ktorý je porovnateľný s financovaním v krajinách V4.

"Dlhodobo si myslíme, že vzdelávanie, veda, výskum a inovácie sú jedna reťaz, ktorá musí na seba nadväzovať a pokiaľ táto reťaz nie je prioritnou témou premiéra a štátu, tak to dopadne tak, ako to dopadlo v predošlých rokoch," poznamenal predseda SAV Pavol Šajgalík. Aby Slovensko mohlo byť úspešnou, inovatívnou krajinou, potrebujeme podľa Šajgalíka dostať do obehu kvalitné výsledky a kvalitných ľudí. Tiež prízvukoval dôležitosť návratu slovenských vedcov späť zo zahraničia. Dodal, že sa nebojí ani internacionalizácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok