Pedikúru zvládnete aj doma. Venujte jej aspoň hodinu a vydrží vám tri týždne

TA3/zm
8.6.2021 08:00

Sezóna odhalených nôh je tu a možno ste si aj vy na poslednú chvíľu uvedomili, že potrebujete poriadnu pedikúru. Ak nestíhate navštíviť salón, ošetrite svoje nohy ako profesionálka aj sama. Poradíme vám, ako na to.

Pedikúru zvládnete aj doma. Venujte jej aspoň hodinu a vydrží vám tri týždne
Pexels/Karolina Grabowska

Vyhraďte si aspoň hodinku, počas ktorej sa postaráte o svoje nohy, no stojí to za to. Ak urobíte domácu pedikúru kvalitne, budete mať pokoj aspoň dva-tri týždne.

Základná príprava

Táto časť starostlivosti o nohy vám zaberie síce gro času, ale je najpodstatnejšia. Darmo by ste mali krásne nalakované nechty, ak by bola koža na vašich pätách škaredo popraskaná.

Preto je prvým krokom odstránenie starej pokožky pomocou pemzy či špeciálneho pilníka alebo brúsky. Ak chcete odstrániť čo najviac stvrdnutej pokožky, robte tento úkon na sucho. Až potom nasleduje relaxačný kúpeľ, do ktorého môžete pridať rôzne oleje alebo soli.

Po kúpeli môžete chodidlá prebehnúť aj špeciálnym peelingom alebo im dopriať zábal, ak máte dostatok času.   

Starostlivosť o nechty

Stačí však desať minút v kúpeli a zmäknutá bude nie len koža na nohách, ale aj nechty, a tak nastáva ich strihanie. Pamätajte, že tvar nechtov na nohách by mal byť vždy rovný, aby ste predišli v budúcnosti bolestivému zarastaniu. Môžete použiť nožničky alebo kliešte, podľa toho, čo vám lepšie vyhovuje. Len necht malíčka nestrihajte, podľa pedikérok by sa mal iba pilníkovať.

Nezabudnite zatlačiť a odstrániť i kožu pri nechtovom lôžku, podobne ako sa to robí pri manikúre. Vhodné sú drevené plastové či kovové paličky so špeciálne skosenou špičkou, ktoré bežne dostanete v drogérii.

Ostrihané nechty prebehnite pilníkom, aby ste očistili i zdrsnili ich povrch. Následne použite odlakovač aj v prípade, že ste na nechtoch nemali lak. Zaistíte odstránenie posledných nečistôt a ide sa na lakovanie!

Lakovanie

Vložte medzi prsty penový oddeľovač. Ak ho nemáte, pomôžte si napríklad odličovacími tampónmi. Bude sa vám oveľa jednoduchšie pracovať a zminimalizujete riziko, že by ste si rukou prešli po už nalakovanom nechte.

Začnite podkladovým lakom. Veľa žien naň zabúda, no má dôležitú funkciu. Farebný lak vám nenechá na vašich nechtoch škaredé škvrny a bude zároveň oveľa lepšie a dlhšie držať na základovej vrstve.

Nasledujú dve farebné, tenké vrstvy a potom top coat, čiže vrchný priesvitný lak, ktorý vašej pedikúre dodá gélový efekt ako od profesionálky. Medzi jednotlivými vrstvami by ste mali niekoľko minúť počkať, aby postupne zaschli a nezlievali sa do kopy.

Ak ste vyšli mimo línie nechtového lôžka, majte pripravený starší kozmetický štetec alebo vatovú tyčinku, ktoré ponoríte do odlakovača a prejdete nimi zafarbenú kožu bez toho, aby sa poškodil lak na nechte.

Aj záverečný lak má zmysel, preto tento krok nevynechávajte. Vďaka tomu nechty odolajú škrabancom či ryhám. Dokonca môžete top coat o týždeň zopakovať a nalakované nechty ním ešte raz pretrieť. Vďaka tomu vám pedikúra vydrží necelý mesiac.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok