Vraj sa v tieni či pod vodou nespálite? Toto sú najčastejšie mýty o opaľovaní

TA3/zm
4.6.2021 16:00

Každý rok v letnom období nasávate množstvo informácii o opaľovaní, stále však panuje niekoľko mylných presvedčení, ktorými môžete svojej pokožke zbytočne ublížiť. Nasledujúce predpoklady nie sú založené na pravde, hoci si môžete myslieť opak.

Vraj sa v tieni či pod vodou nespálite? Toto sú najčastejšie mýty o opaľovaní
Pexels/RF._.studio

Z dermatologického hľadiska neexistuje nič také ako zdravé opálenie. Faktom stále ostáva, že slnečné lúče našu pokožku spaľujú, čo jej neprospieva, hoci je aktuálnym trendom hnedá až bronzová koža. Ak nechcete chodiť biele ako steny, vyvarujte sa aspoň najčastejším prehreškom.

Vitamín D

K prežitiu človek potrebuje vitamín D a jeho najväčším zdrojom je práve slnko. Nezamieňajte si to ale s opaľovaním. Tým, že vystavujete pokožku priamemu slnku nedostanete do tela viac „déčka“. A keby aj, nadmerné slnenie so sebou prináša oveľa viac rizík ako benefitov.

Krém netreba

Druhým bežným mýtom sú situácie, pri ktorých si myslíme, že nie je potrebné natrieť sa krémom s faktorom. Napríklad v tieni máme dojem, že na nás slnko nepraží. UV žiarenie však na vás môže aj pod slnečníkom dopadať z odrazu od vodnej hladiny či betónu. Alebo tieň pod korunou stromu nie je až taký stabilný, pretože pomedzi listy lúče slnka prenikajú. Ani zamračený deň nie je výhovorkou, pretože oblaky pohltia len 90 percent UVA a UVB žiarenia.

Možno sa nekrémujete ani keď sa chystáte okúpať. Voda pritom prepúšťa 50 percent slnečných lúčov. Moderné krémy na opaľovanie sú už stavané na to, aby odolali kvapkám a nezmažú sa aj keď si idete zaplávať. Preto kúpanie nie je výhovorka.

Zabudnite tiež na mýtus, že nepotrebujete opaľovací prípravok, ak ste prirodzene tmavý typ. Iste vaša koža toho znesie viac ako u „bledokožcov“, ale dookola, zas a znova, skrátka vždy platí, že si pokožku chrániť potrebujeme všetci.

Oleje bez faktoru

Jedným z najväčších nezmyslov je, ak sa celý deň na pláži či pri bazéne mažete olejom, ktorý nemá SPF faktor. Jedine ten vašu pokožku chráni a ak ho krém či olej nemá, tak logicky ani vy nemáte ochranu pred spálením.

Betakaroténové či iné oleje nemusíte hneď zatratiť, pokožke prospievajú v hydratácii. Len ich používajte po večernej sprche a nie na priamom slnku.

Oblaky pohltia len 90 percent UVA a UVB žiarenia a voda prepúšťa 50 percent slnečných lúčov.

Témy: Pokožka Mýtus
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok