Ako veľmi nám škodí neustála dezinfekcia a čo keď ju vdýchneme?

7.6.2021 09:00

Pandémia koronavírusu nám priniesla kultúru germofóbov. Dnes si dezinfikujeme ruky a domácnosť až prehnane. Čo však s nami robí nadmerné hygienické zaťaženie?

Ako veľmi nám škodí neustála dezinfekcia a čo keď ju vdýchneme?
Pexels

Predaj čistiacich prostriedkov vzrástol raketovo. Verejné priestory sú uzlami masovej dezinfekcie. V kancelárskych budovách, školách, kinách a reštauráciách sa nám zahmlieva prostredie čistiacimi prostriedkami. Čo však s nami robí dezinfekcia v pľúcach?

Dezinfikujeme správne miesta?   

Naše chápanie toho, ako sa vírus šíri, sa časom zmenilo. Na začiatku Svetová zdravotnícka organizácia zdôrazňovala umývať všetky pevné povrchy. Teraz je však jasné, že sa choroba šíri vzduchom. V tejto chvíli vieme, že hoci sa môže vyskytnúť prenos vírusu cez predmety, nejde o dominantný prenos. Ohnisko je na 90 percent vzduch. Množstvo vírusových častíc je tu výraznejšie. Ak nezamaskovaný človek s covidom zakašle na stôl a potom si oň opriete ruku a strčíte si prst do nosa, nedostanete do vášho tela toľko vírusu, ako keby vám zakašľal do tváre.

Príliš veľké čistenie zničí okrem zlých, aj tie dobré baktérie.

dezinfekcia Pexels

Vaše ruky sú slabými prenášačmi vírusu

Premiestnenie patogénov cez oči, ústa alebo nos nie je efektívny spôsob šírenia infekcie. Ak sa navyše dotknete kontaminovaného povrchu, zabránite šíreniu vírusu jednoduchým umytím rúk. Realita je taká, že problémom je spoločné ovzdušie, nie spoločné povrchy. Účinnou metódou na usmrtenie vírusu vo vzduchu je preto filtrovanie dýchacích častíc ventiláciou. Príliš veľa ľudí a firiem trávi drahocenný čas a zdroje zameriavaním sa skôr na povrchy ako na vzdušný prenos, a pritom použité chemikálie na čistenie sú často nebezpečenstvom pre naše dýchacie cesty. 

Dezinfekcia v našich pľúcach

Čo sa stane, ak je vo vzduchu, ktorý dýchate dezinfekčný prostriedok? Väčšina dezinfekčných sprejov obsahuje prchavé organické zlúčeniny. Sú navrhnuté tak, aby sa rýchlo odparili. Prchajú, čo znamená, že sú najprv v tekutom roztoku, ale potom vstupujú do plynnej fázy, kde je možné ich vdýchnuť. Ich vystavením sa spôsobíte telu podráždenie očí, nosa a hrdla, bolesť hlavy, stratu koordinácie, nevoľnosť, poškodenie pečene, obličiek a centrálneho nervového systému, a pokojne aj rakovinu.

Obmedzte hĺbkové čistenie domácnosti raz týždenne. Dezinfekčné prostriedky používajte iba v kuchyni a v kúpeľni a nie sprejové.

dezinfekcia Pexels

Aký veľký vplyv majú tieto toxíny na vaše zdravie, závisí od koncentrácie, ktorej ste vystavení, ktorá sa určuje podľa množstva použitého dezinfekčného prostriedku a podľa toho, ako rýchlo sa zriedi vetraním. Aby sme to uviedli na pravú mieru, predstavte si, keď niekto fajčí v interiéri.

Ak máte skutočne dobré vetranie, dym by ste cítili, ale nemusí byť viditeľný. Porovnajte to s miestnosťou s veľmi nízkym vetraním, kde dym aj vidíte. Vedci merajú rýchlosť vetrania pomocou „výmeny vzduchu za hodinu“ Odstránenie 95 percent všetkého škodlivého, čo je vo vzduchu, môže trvať občas aj niekoľko hodín. Rýchlosť vetrania sa tiež líši podľa sezóny, napríklad za pekného počasia otvárame okná častejšie.

Čo s tým robiť

Pred odchodom na miesta so sprejovou dezinfekciou otvorte všetky dvere a okná, aby ste zvýšili prúdenie vzduchu. A zvážte radšej použitie vlhčených dezinfekčných utierok namiesto sprejov, aby ste znížili chemický obsah, ktorý dýchate. Patogény koronavírusu sa dajú ľahko odstrániť alebo inaktivovať z povrchov jednoduchým zotretím. Znie to rozporuplne, ale príliš čisté prostredie môže vášmu telu skôr sťažiť boj proti infekcii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok