Vlasy a pokožka na hlave starnú rovnako ako pleť. Prispôsobte starostlivosť svojmu veku

TA3/zm
7.6.2021 16:00

Ak starostlivosť o pleť prispôsobujete svojim rokom, prečo by to malo byť s vlasmi inak? V dvadsiatke môžete s korunou krásy robiť prakticky čokoľvek, ale po tridsiatke sa starostlivosť o vlasy radikálne mení.

Vlasy a pokožka na hlave starnú rovnako ako pleť. Prispôsobte starostlivosť svojmu veku
Pexels/Element5 Digital

Vlasy sú v najlepšej kondícii po puberte, teda okolo dvadsiateho roku života. Vekom však vrásky na tvári pribúdajú a vlasy na hlave ubúdajú. Je to spôsobené tým, že sa v ženskom tele tvorí viac mužského hormónu androgénu. Pri vhodnej starostlivosti ale môžete mať zdravú hrivu aj po štyridsiatke, aj po päťdesiatke.

Starnutie vlasov

Nie je to len o šedinách, ktoré časom pribúdajú na vašej korune krásy. Hustota vlasov rokmi klesá, každý vlas sa stenčuje a po vypadnutí nie je organizmus schopný tak rýchlo nahrádzať ich novými. Strata proteínov, najmä keratínu, má za následok zmenu farby, ale aj pevnosť vlasov, preto sa hriva oslabuje. Pokožka hlavy prichádza o elasticitu a začína ochabovať.   

Človek má priemerne okolo 100 tisíc vlasov, pričom denne ich vypadne 50 až 200 vzhľadom na genetiku a starnutie.

Vlasy po tridsiatke

V tomto veku si dajte pozor na to, aby ste si hlavu nezmývali príliš často, aj to môže vlasy zaťažovať. Následne, ak ich nechcete polámať, nerozčesávajte ich mokré. Keď máte nedostatok času a potrebujte účes vytvarovať, kým vlasy nepreschli, aspoň použite na to určené prípravky. Pravidlo, že umyté vlasy zabalíte do uteráku, ale nešúchate ním, ste sa snáď už naučili, len je dobré pripomenúť si ho.

Do kúpeľne by vám po tridsiatke mali pribudnúť oleje, ktoré výborne hydratujú vlasy, uceľujú ich štruktúru a zabraňujú lámaniu, ktoré sa vekom zhoršuje. Zástankyne kondicionérov by mohli tento výrobok vymeniť radšej za masky, ktoré sú oveľa silnejšie.  

Koruna krásy po štyridsiatke

Okrem vlasov samotných by ste sa najskôr mali zamerať na zdravie vlasovej pokožky. Od toho sa totiž odvíja hustota a kvalita hrivy. Suchá a podráždená pokožka môže byť v tomto veku podmienená spomalenou obnovou kožných buniek i zníženou produkciou mazových žliaz. Ešte pred umývaním šampónom by ste mali očistiť aj pokožku hlavy napríklad produktmi s aktívnym uhlím.

Výživu dodávajte vlasom nie len zvonku, ale i zvnútra. Doplňte si kolagén, železo, B12 i vitamín E, ktoré majú na rast a zdravie vlasov najväčší vplyv.

Obmedzte tiež tepelné vplyvy, ktoré zbytočne folikuly vysušujú. Pri prirodzenom teple, čiže slnečnom žiarení, si účes ošetrite prípravkami s UV faktorom. Ak obľubujete fén, žehličku či kulmu, samozrejmosťou je nanášať termoochranné produkty, ale aj zminimalizovať ich používanie na maximálne dvakrát v týždni.      

Starostlivosť po päťdesiatke

Hoci na vlasoch môžete známy starnutia badať už dlhší čas, keď príde menopauza, radikálne sa to zhorší kvôli klesaniu estrogénu a stúpaniu testosterónu. Dbajte preto na výber každého vlasového produktu vrátane šampónu. Vyberajte taký, ktorý je určený pre starnúce alebo farbené vlasy a nepoužívajte ho príliš veľa kvôli vysúšaniu. Vymeňte tiež kefu a zaobstarajte si takú, ktorá má veľmi mäkké vlákna a je zaoblená. Okrem šetrného prečesávania budete stimulovať krvný obeh vo vlasovej pokožke.

Aj správny strih hrá rolu. Nemusíte sa vzdávať dlhých vlasov, ale nezabúdajte sa pravidelne podstrihávať, čím si zachováte zdravé končeky a celkový účes bude pôsobiť mladistvejšie. Veku nepristane napríklad hustá ofina, ale jej jemnejšie variácie. Rovnako postupne zostrihané vlasy tvár zjemnia    

Človek má priemerne okolo 100 tisíc vlasov, pričom denne ich vypadne 50 až 200 vzhľadom na genetiku a starnutie.

Témy: Pokožka Krása
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok