Trápilo ich, čo sa deje v módnom priemysle. Cez Šumné si oblečenie môžete požičať

TA3 Katarína Jenisová
6.6.2021 08:00

Módny priemysel je veľkým znečisťovateľom. Čoraz viac ľudí preto rozmýšľa nad tým, ako aj v tejto oblasti žiť udržateľne. Možností je hneď niekoľko, netreba ani nakupovať nové. Čo tak prenajať si kúsok na špeciálnu príležitosť alebo len tak na von? Práve to ponúka Šumné.

Trápilo ich, čo sa deje v módnom priemysle. Cez Šumné si oblečenie môžete požičať
archív Šumné

Prenájom oblečenia je v našich končinách novinkou, v zahraničí už podobné projekty fungujú. Aj to bolo prvotnou inšpiráciou pre Dominiku Horňákovú a Evu Gondovú, ktoré nielen, že sú zakladateľkami projektu s prenájmom lokálnej módy, ale šíria aj osvetu o tom, ako sa správať udržateľne. Oblečenie od slovenských tvorcov si môžete jednoducho požičať, stanete sa tak súčasťou cirkulárnej ekonomiky, ktorá šetrí planétu a nepodporuje nekalé praktiky v odevnom priemysle veľkých značiek. Ako to vôbec funguje? A môžete oblečenie darovať aj vy? Dozviete sa v našom rozhovore.

Váš názov je ľubozvučne slovenský. Prečo práve Šumné?

Keďže sa snažíme podporovať lokálnych dizajnérov, dizajnérky a kvalitnú slovenskú módu, veľmi sme chceli slovenský názov. A slovo “šumné” v sebe skrýva hlavnú myšlienku - nielen pekné a štýlové (šumné) ale aj umné obliekanie.

Šumné archív Šumné

Ako vznikol projekt s prenajímaním oblečenia? Na Slovensku sme predtým niečo podobné nemali.

Veľmi nás trápilo, čo sa deje v textilnom priemysle. Akými nekvalitnými a lacnými vecami sme zahltení. Podľa viacerých výskumov vraj bežne nosíme len 20 % toho, čo máme v skrini, zvyšných 80 % končí do 2-3 rokov na skládke odpadu. Nezriedka sú to nové a nikdy nenosené veci. 

Snažili sme sa obliekať zodpovedne a udržateľne a zároveň štýlovo. Lebo priznajme si, chceme sa všetky páčiť a z času na čas zatúžime po novom kúsku, zažiariť na koncerte, v práci či len tak sa potešiť. No keď sme potrebovali niečo nové, nie vždy sme to našli na swapoch (výmena oblečenia) či v sekáčoch. Okrem toho je na svete vyrobeného už toľko oblečenia, že keby hneď teraz prestaneme vyrábať, máme čo nosiť ďalšie desaťročie. Začali sme viac pokukovať po slovenských dizajnéroch, ktorí sa svojím prístupom k výrobe hlásia k slow fashion. Keďže ide pochopiteľne o drahšie výrobky, nie vždy sme si ich mohli dovoliť.

Potom sme v zahraničí narazili na model prenájmu oblečenia a prišlo nám to ako niečo prelomové, niečo, čo by vyriešilo aj náš šatníkový problém. Kvalitné a originálne kúsky, za ktoré by ste dali veľmi veľa peniažkov bez istoty toho, že ich naozaj vynosíte, sa takto stanú oveľa dostupnejšie. A keď sa vám kúsok zunuje, jednoducho ho vrátite a doprajete si ďalší štýlový model vyrobený etickejšie, udržateľnejšie a lokálne. Tak sme čakali, kedy to príde na Slovensko a budeme si môcť konečne niečo prenajať. Po čase Dominika povedala o modele prenájmu bratovi, ten sa na ňu len zahľadel a povedal: "A prečo čakáte? Prečo to nezačnete robiť vy?" A stalo sa, Šumné bolo na svete.

"Na svete je vyrobeného už toľko oblečenia, že keby hneď teraz prestaneme vyrábať, máme čo nosiť ďalšie desaťročie."

Kto si u vás môže oblečenie prenajať? A ako často pribúdajú nové kúsky?

Momentálne máme k dispozícii len dámsku módu. Zákazníčka si na našom ne-shope vyberie kúsok, o ktorý má záujem. Rovnako si zvolí, časové obdobie, na ktoré si chce model prenajať či už je to 3 až 7 dní, 14 dní alebo jeden mesiac. Model si potom môže prísť vyskúšať na dohodnuté odberné miesto, odkiaľ si tiež model prevezme alebo mu ho doručíme poštou na zvolenú adresu v rámci Slovenskej republiky. Kúsky sa snažíme dopĺňať priebežne, v najbližších dňoch pribudnú na našom webe nové kolekcie, takže sa je na čo tešiť.

Fungujete na princípoch takzvanej cirkulárnej ekonomiky. Viete tento pojem našim čitateľom priblížiť?

Pre lepšie pochopenie začnem tým, ako to vyzerá v súčasnosti. Dnes ešte v drvivej väčšine fungujeme na princípoch lineárnej ekonomiky. To znamená, že niečo krvopotne vyťažíme, niečo z toho drahými technológiami a množstvom práce vyrobíme, následne to niečo rýchlo použijeme/spotrebujeme a potom to vyhodíme. Keďže sa na produkty v celom jeho životnom cykle od dizajnu, výroby až po spotrebu využije veľmi veľa vzácnych prírodných i ľudských zdrojov a energií, je škoda, že výrobky potom len tak vyhodíme.

Často je odpad, ktorý vyprodukujeme toxický a je veľkou záťažou pre naše životné prostredie. V tom lepšom prípade výrobok zrecyklujeme, ale to stále nestačí. Recyklácia je energeticky náročný proces a nie vždy je možné produkt skutočne recyklovať. Niekedy ide skôr o tzv. downcykláciu - to znamená, že rovnaký výrobok už vyrobiť nedokážeme, lebo materiál recykláciou stráca pôvodné vlastnosti, ako napríklad plast.

Cirkulárna ekonomika je taký systém, kedy už pri vytváraní dizajnu produktu máme na zreteli celý jeho "životný" cyklus tak, aby bol čo najviac bezodpadový, čo najdlhší a uzavretý. To znamená, že pri výrobe produktov spotrebovávame menej primárnych zdrojov, menej energií a využívame trvalo-udržateľné a obnoviteľné zdroje a materiály. Jednotlivé komponenty výrobku tvoríme tak, aby boli znova použiteľné, opraviteľné, upraviteľné, v nevyhnutnom prípade  recyklovateľné alebo biologicky rozložiteľné.

Šumné funguje na jednom z princípov re-use, a teda znova použiť. Oblečeniu predlžujeme životnosť požičiavaním, šetrným čistením a úpravami a preberáme zodpovednosť ako s ním naložiť keď jeho životnosť skončí, aby neskončilo na skládke.

"Veľmi nás trápilo, čo sa deje v textilnom priemysle. Akými nekvalitnými a lacnými vecami sme zahltení. Podľa viacerých výskumov vraj bežne nosíme len 20 % toho, čo máme v skrini, zvyšných 80 % končí do 2-3 rokov na skládke odpadu."

S akou odozvou ste sa stretli? Majú ľudia záujem namiesto nakupovania nového, požičať si?

Predtým, než sme sa do Šumné pustili, robili sme si veľký prieskum toho, či by bol o model prenájmu - požičiavania oblečenia na Slovensku záujem. Vyzbierali sme viac ako 800 dotazníkov od ľudí z celého Slovenska. Z prieskumu vzišlo, že viac ako 56 % ľudí by si oblečenie prenajalo a okolo 38 % by túto možnosť minimálne zvážilo. Tieto dáta nás presvedčili a rozhodli sme sa projektu naplno venovať. Stretávame sa s veľmi pozitívnymi odozvami, aj keď stále je to pre ľudí niečo nové, na čo si musia zvyknúť, aby sa to stalo bežnou súčasťou ich životov. Ale pozorujeme pribúdajúce množstvo spoločností, ktoré začínajú prenajímať a požičiavať, takže veríme, že sa to stane novým normálom čoskoro.

Čo ak vám chce niekto darovať oblečenie? Je to možné?

Hovorili sme doteraz o lokálnych dizajnéroch. No ako sme spustili Šumné, začali sa nám ozývať ľudia, že sa im veľmi páči naša myšlienka a chcú venovať svoje krásne, ale nenosené oblečenie na prenájom. Tak sme sa rozhodli začať prijímať takéto oblečenie a založiť Knižnicu oblečenia. Momentálne testujeme jej prevádzku s prvými členkami a zároveň vylaďujeme web. Ak nám chcete darovať oblečenie, stačí nám napísať na info@sumne.sk a dohodneme sa na odovzdaní. Prípadne môžete zorganizovať zbierku oblečenia pre Šumné vo vašej firme či organizácii.

Mnohým ľuďom nie je ľahostajné, čo nosia na sebe. Ako rozoznať kvalitný materiál či spracovanie odevu?

Najlepšou radou pri kúpe nového oblečenia je vybrať si lokálneho dizajnéra či dizajnérku, kde je možnosť dozvedieť sa čo najviac informácií o výrobe odevu. Pokiaľ však nemáme takúto možnosť, môžemevyužiť niekoľko tipov, ako namieste spoznať kvalitne ušité oblečenie, o ktorých sme písali aj na našom blogu.

Prenajmem si šaty a potom vám ich vrátim, čo sa s nimi následne deje?

Keď vám vyprší doba prenájmu, jednoducho ich vrátite a môžete si vybrať iný kúsok. Pôvodný kúsok riadne vyčistíme, ošetríme a poputuje k ďalšej zákazníčke. Keď sa odev časom stane nenositeľným alebo sa nenávratne poškodí, poputuje na recykláciu - ak to bude možné, tak ho upcyklujeme, a teda prešijeme/upravíme na nový model, ktorý znova pošleme do "obehu", alebo ho posunieme do firiem, ktoré z textilného odpadu vyrábajú izolácie pre budovy či iné produkty.

Zasiahla vás pandémia koronavírusu? Ako to ovplyvnilo fungovanie Šumné?

Samozrejme, pandémia výrazne zasiahla do nášho fungovania, keďže ľudia sa nemali kam obliekať a vystačili si napríklad aj s teplákmi. Ale vôbec sme to nebrali tragicky – to je výhoda začínať podnikať pomaly a postupne – naše živobytie ešte nie je závislé od Šumné, a tak sme mali čas aspoň poriadne zamakať na veciach, ktoré boli zanedbané, vylaďovali sme náš biznis model a proces prenájmu a boli súčasťou akceleračného programu Rozbiehátor a Inkubátor od Slovak business agency, kde sa veru nenudíme a ktoré nám v tom veľmi pomohli. Takže za nás hodnotíme situáciu aj trošku pozitívne, aj keď si uvedomujeme dôsledky pandémie, nad ktorou sme ešte nezvíťazili.

V máji minulého roka ste merali Slovákom aj "módnu stopu". Prekvapili vás niektoré výsledky? Plánujete niečo podobné aj do budúcna?

Bolo to v rámci Týždňa módnej revolúcie - Fashion Revolution Week, ktorý upozorňuje na negatívne dôsledky módneho priemyslu. Merali sme takzvanú módnu stopu - to znamená, aký dopad má správanie sa v obliekaní a starostlivosť o oblečenie na životné prostredie. Zapojilo sa takmer 2000 respondentov a respondentiek. Síce nešlo o reprezentatívnu vzorku, výsledky v podstate kopírovali trendy v zahraničí a aj to, že ľudia majú stále väčší záujem o oblečenie z druhej ruky, to bola takmer tretina opýtaných alebo sme zistili aj to, že len pätina ľudí vynosí naozaj takmer všetko, čo si kúpi. V budúcnosti určite chceme pokračovať v meraní módnej stopy a sme zvedavé na vývoj trendov v tejto oblasti.

Ako hodnotíte svoj projekt s odstupom času? Môžete nám prezradiť bližšie plány?

Síce máme za sebou ťažký rok, pozitívne spätné väzby od zákazníčok, okolia či médií nás ženú dopredu. Plány máme obrovské - spustiť Knižnicu oblečenia pre širokú členskú základňu, už teraz máme nahlásených viac ako 100 záujemkýň z nášho úzkeho kruhu, ktoré veríme, že už čoskoro budú môcť využívať výhody pravidelného mesačného prenájmu oblečenia. Našim najväčším snom sú priestory na kamennú prevádzku Knižnice oblečenia, kde by si naše zákazníčky mohli oblečenie pohodlne vyskúšať a kde by sme zároveň organizovali prednášky, diskusie a šírili osvetu o udržateľnom obliekaní.

Šumné nájdete aj na ich webovej stránke, Instagrame alebo Facebooku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok