Lengvarský: Chyby sa stávajú, hlavný hygienik má moju plnú podporu

TA3
3.6.2021 12:42

Hlavný hygienik Ján Mikas má plnú podporu ministra zdravotníctva. Vladimír Lengavský povedal, že chyby sa stávajú. Reagoval tak na posielanie nesprávnych pandemických údajov do európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb. Vyjadril sa aj k iným aktuálnym témam.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) nevidí dôvod na odchod hlavného hygienika Jána Mikasa v súvislosti so zlým reportovaním dát do cestovateľskej mapy. "Nie je na odstrel," skonštatoval vo štvrtok šéf rezortu.

Chybu odstránili

Poukázal na to, že išlo o chybu úradníčky, ktorá dáta posielala. "Vysvetlili sme si to, chyba sa odstránila. Pracujú intenzívne na tom, aby sa naša farba v očiach zahraničia zmenila už dnešným dňom. Nastavili dvojitú kontrolu posielania dát," ozrejmil Lengvarský.

Koaličná strana SaS vyzvala vo štvrtok Mikasa, aby dôsledne prešetril, kto je zodpovedný za zlé údaje o epidemiologickej situácii, v dôsledku ktorých bolo Slovensko opakovane zaradené medzi červené krajiny.

Úrad chybu priznal

"Predmetnú vec sme na ÚVZ SR prešetrili bezodkladne. V riadení uvedenej agendy došlo k personálnym zmenám. Zároveň sme posilnili paralelnú kontrolu našich výstupov do európskeho systému TESSy ďalšími zodpovednými osobami," priblížila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková.

Poukázala na to, že úrad vzniknutú situáciu s nahlásenými údajmi do TESSy riešil s najvyššou prioritou. "Intenzívne sme komunikovali s ECDC, aby došlo k čo najskoršej náprave, a situáciu sme objasnili aj českým zdravotníckym autoritám," doplnila Račková.

Pripomenula, že úrad so všetkou korektnosťou priznal chybu aj na svojej strane. "Problematika nahlasovania dát je však komplexnejšia a k vzniknutému nedorozumeniu prispelo viacero okolností. K nedorozumeniu pri nahlasovaní dát došlo z dôvodu, že ECDC nedávno zmenilo štruktúru ich hlásenia. Zároveň i to, že čerpalo dáta z viacerých zdrojov, ktoré nezastrešuje ÚVZ SR," zhrnula hovorkyňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok