Izrael má novú vládu. Netanjahu po 12 rokoch ako premiér končí

TA3 TASR
3.6.2021 07:42

Líder izraelskej opozície Jair Lapid zostavil novú vládu. Oznámenie prišlo len krátko predtým, než stranám mala vypršať lehota na jej zostavenie. Zabránili tak tomu, aby krajina čelila piatym voľbám v priebehu dvoch rokov. Dohoda medzi ôsmimi koaličnými stranami znamená, že súčasný premiér Benjamin Netanjahu vo svojej funkcii po 12 rokoch končí.

Líder izraelskej opozičnej strany Ješ Atid (Budúcnosť existuje) Jair Lapid v stredu večer oznámil prezidentovi Reuvenovi Rivlinovi, že sa mu podarilo získať partnerov na zostavenie novej koaličnej vlády. "Lapid oznámil prezidentovi štátu Izrael, že sa mu podarilo zostaviť vládu," uviedla strana Ješ Atid vo vyhlásení vydanom krátko pred tým, ako mal Lapidovi minútu pred polnocou miestneho času vypršať mandát na sformovanie nového kabinetu.

Po dvoch rokoch sa v úrade prestriedajú

Lapidova koalícia by mala ukončiť vládu dlhoročného pravicového premiéra Benjamina Netanjahua, ktorému sa nový kabinet zostaviť nepodarilo. Kľúčovým koaličným partnerom Jaira Lapida bude bývalý Netanjahuov spojenec, exminister obrany Naftali Bennett, s ktorým by sa mal prestriedať v úrade premiéra. Bennet by mal šéfovať kabinetu dva roky a potom by ho mal vystriedať Lapid. Súčasťou vlády by sa po prvý raz v histórii mala stať aj malá strana zastupujúca záujmy izraelských Arabov s názvom Zjednotená arabská kandidátka (Ra'am).

Izraelský prezident Rivlin poveril sformovaním vládneho kabinetu Lapida po tom, čo sa po marcových voľbách Netanjahuovi nepodarilo vytvoriť vládu. Voľby z 23. marca boli v poradí štvrtými za posledné dva roky. Ak by Lapid pri zostavovaní vlády neuspel, čakali by Izrael ďalšie predčasné voľby. Dohodu o zostavení novej koalície bude musieť ešte odsúhlasiť izraelský parlament.

"Táto vláda bude pracovať pre blaho všetkých občanov Izraela. Pre tých, čo ju volili, aj pre tých, čo ju nevolili. Urobím všetko, aby som zjednotil izraelskú spoločnosť," prisľúbil Lapid na Twitteri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok