Sebaistote sa dokážete naučiť. Neporovnávajte sa, plňte si sny a skúšajte nové veci

TA3/zm
4.6.2021 08:00

Nik vo vás nebude veriť, ak si neuveríte samy. Sebaistota je kľúčom k šťastnému a naplnenému životu. Čo však robiť, ak jej nemáte dostatok? Riaďte sa nasledujúcimi jednoduchými krokmi a postupne začnete vnímať, ako vám rastie sebahodnota.

Sebaistote sa dokážete naučiť. Neporovnávajte sa, plňte si sny a skúšajte nové veci
Pixabay/Free-Photos

Suverénne vystupovanie, okamžité a trefné odpovede na čokoľvek, zásadové správanie, ale aj schopnosť priznať si chybu či zlyhanie. Možno aj vy máte vo svojom okolí sebavedomú osobu, ktorej ticho závidíte, ako to dokáže. Zásadám sebaistoty sa však dá naučiť.

Neporovnávajte sa

V prvom rade je potrebné, aby ste si uvedomili, že vlastne nie je komu a čo závidieť. Každý z nás je jedinečný a každého formuje nie len vrodená povaha, ale i skúsenosti. Nenájdu sa dve rovnaké osoby na svete, ktoré by mali za sebou rovnaký životný príbeh. Navyše, mnoho ľudí sebaistotu len predstiera a v skutočnosti sú vnútorne nespokojní či vystresovaní. Preto platí, že sa netreba s nikým porovnávať a treba si hľadieť svoje. Ak však vo vašom živote chýba pocit, že ste docenené, možno máte problém so sebahodnotou, ktorú si dokážete natrénovať.

Odhaľte príčiny

Dôvodov, prečo sa cítime neisto býva mnoho, no nájsť príčinu je základný bod, ako to zmeniť. Niektoré spúšťače neistoty bývajú zjavné. Napríklad sa necítite komfortne, ak máte vystupovať pred publikom. Dokážete však identifikovať problém, a tak môžete trénovať, aby ste blok odstránili.

Náročnejšie býva, ak je príčinou nízkej sebahodnoty niečo skryté, čo má pôvod najčastejšie v ranom detstve a vo výchove rodičmi. Existuje však množstvo koučov, ktorí v dnešnej dobe dokážu s vašou psychikou pracovať a dosiahnuť výborné výsledky, ak si neviete poradiť samy. Dovtedy sa zamerajte na jednoduchšie kroky, ktorými sa buduje sebavedomie a dokážete ich, bezpochyby, aj bez vedenia odborníka.

Strach z neúspechu

Vo všeobecností platí, že ak si neveríte, bojíte sa, že zlyháte. Ak chcete tieto pocity odstrániť, mali by ste si uvedomiť, že neúspech patrí k životu. Neznamená to však, že sa nemáte pokúsiť po druhý, tretí či štvrtýkrát o niečo, čo vám najskôr nevyšlo.

Keď sa vám niečo nepodarí, zvyčajne sa spustí vo vnútri buď emócia zlyhania a obete, alebo i opačný extrém – hnev. V prvom prípade nie ste povinné plniť očakávanie niekoho druhého. Nemusíte realizovať cudzie predstavy, s výnimkou toho, ak je niečo vašou náplňou práce, za ktorú dostávate ohodnotenie. V prípade, že idete do hnevu, uvedomte si, že je to len obranný mechanizmus. Voči inej osobe by ste nemali prechovávať agresivitu, pretože tým ubližujete najmä svojej psychike.  

Dôverujte intuícii

Šiesty zmysel skutočne funguje, obzvlášť u žien. Ak cítite silnú intuíciu, mali by ste ju nasledovať. V opačnom prípade to poznáte. Zrejme ste už zažili situácie, kedy ste si hovorili „ja som to vedela“. Vnútorný hlas je tu vždy na to, aby človeku pomohol, hoci to tak nemusí vyzerať na prvý pohľad. Podvedomie však pozná váš potenciál a neradí vám zle. Chce, aby ste sa dostali len do situácii, ktoré zvládnete a posilníte si tak sebaistotu. Nemýľte si však intuíciu so strachom, niekedy je ťažké rozlíšiť ich. Pravidelným tréningom sa to ale iste naučíte.

Učte sa nové veci

Veľmi konkrétna rada, ako si budovať sebavedomie je, venovať sa veciam, v ktorých sme dobrí. Nehovorte, že také neexistujú, možno ste ich len neobjavili. Vystúpiť z komfortnej zóny je veľmi známe pravidlo sebarozvoja. Práve tým, že budete skúšať nové veci, získate o sebe a svojich schopnostiach lepšiu predstavu. Hľadajte si koníčky, zdokonaľujte sa v nich a uvidíte, že stúpnete aj vo vlastných očiach.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok