Strávte čas pred spaním s partnerom takto a budete mať harmonický vzťah, radia psychológovia

TA3/zm
3.6.2021 16:00

Spoločné záujmy a chvíľka len vo dvojici sú základom fungujúceho partnerského vzťahu. Ak nemáte veľa príležitostí, ako si ukradnúť čas len pre vás dvoch, naučte sa pred spaním robiť týchto pár drobností. Podľa psychológov ich robia páry, ktorým to dlhodobo klape.

Strávte čas pred spaním s partnerom takto a budete mať harmonický vzťah, radia psychológovia
Pixabay/Brandon Roberts

Ak túžite po dlhodobom spokojnom vzťahu, mali by ste do každodenného života zaviesť pár drobností, ktoré na prvý pohľad vyzerajú ako rutina, no podľa odborníkov práve na detailoch vybudujete pevné základy. Konkrétne ide o dva jednoduché zvyky

Spoločná večera

Podľa vzťahových koučov je dôležité, aby aspoň sa pri stole stretla rodina aspoň v rámci jedného jedla zo dňa. Pri rozdielnych pracovných časoch je najjednoduchšie aplikovať toto pravidlo v rámci večere. Je pritom jedno, či ste dvojčlenná rodina alebo máte deti. Ide o čas, ktorý strávite spoločne a bez vyrušovania.

Večera by rozhodne nemala vyzerať tak, že je pri nej zapnutá televízia alebo sa hráte s mobilnými telefónmi. Dôležité je stolovať bez rušivých elementov a vytvoriť tak priestor na konverzáciu. Počas večere je skvelá príležitosť povedať si s partnerom vzájomne kto mal aký deň, koho čo trápi, alebo naopak, čo vás potešilo.

Určite pravidelný čas, kedy sa bude večera konať a prispôsobte ho príchodu z práce tak, aby ste skutočne nemuseli popri jedení vybavovať ešte posledné pracovné záležitosti. Ak je to čo i len trochu možné, mali by ste sa do prípravy jedla zapojiť obaja, prípadne nie len vy, ale aj deti. Pre nedostatok času alebo rozdielne príchody domov môžete zvoliť aj systém jeden varí, druhý potom upratuje kuchyňu.

Pravidlá spánku

Keď sa spoločne najete, môžete mať s partnerom ešte rozdielny program. Je normálne, že sa nie vždy dvojica zhodne napríklad na filme, ktorý chcú pozerať. Alebo ženy chcú večerné hodiny, keď už deti spia, využiť na niektoré domáce práce. Vaše cesty s partnerom by sa však opäť mali spojiť v rovnakú hodinu spánku.

Psychológovia hovoria, že líhanie v rovnakom čase, alebo už len spoločné umývanie zubov, vytvára vo vzťahu intimitu. Keď chcete vytvoriť priestor na romantiku, tiež je to jednoduchšie, ak sa v posteli stretnete naraz. Keď ide jeden spať skôr ako druhý, väčšinou ho nechcete zobudiť a minimalizujete tak príležitosti na intímnosti.

I samotný spánok je dôležitý, preto by ste nemali do manželskej postele ťahať nikoho, ani deti, ani domácich miláčikov. Jednak sa bez nich vyspíte oveľa kvalitnejšie a opäť platí, že bez  ďalších členov získate viac priestoru na romantiku.

Psychológovia hovoria, že líhanie v rovnakom čase, alebo už len spoločné umývanie zubov, vytvára vo vzťahu intimitu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok