Citová nevera je rovnako nebezpečná ako fyzická. Najčastejšie jej podliehame na pracovisku

TA3/zm
1.6.2021 08:00

Keď sa povie nevera, väčšina z nás si predstaví tajný románik plný vzrušenia. Najnovšie výskumy však ukazujú, že oveľa častejšie sa podvádzanie neodohráva fyzicky, ale psychicky v našich hlavách. Pri emocionálnej nevere je pomer podvádzajúcich žien takmer zhodný s počtom mužov.

Citová nevera je rovnako nebezpečná ako fyzická. Najčastejšie jej podliehame na pracovisku
Pexels/ Gustavo Fring

Nevera bez dotyku. Tak by sa dalo charakterizovať emocionálne podvádzanie, a preto si mnoho ľudí povie, že o nič nejde. No len do chvíle, kým sa niečo podobné nestane im a nezistia, že ide o oveľa nebezpečnejšiu formu než je sexuálny pomer. Najmä u žien je to začiatok konca, ale ani pánom sa citová nevera nevyhýba.

City v práci

Podobne ako pri fyzickej nevere, aj pri tej emocionálnej je na začiatku nespokojnosť a nenaplnenie vzťahu. Ak vám partner nedáva dostatok pozornosti, záujmu a podnetov na konverzačné témy, je normálne, že si to doplníte inde. V dnešnej rýchlej dobe, kedy po pracovných a domácich povinnostiach partnerom neostáva takmer žiadny voľný čas, ide o veľmi bežný druh pomeru. Ten, kto sa cíti nespokojný, hľadá podvedome vypočutie. A najpravdepodobnejšie ho nájde na pracovisku.

V zamestnaní trávime tretinu dňa, preto je bežné, že si v okruhu medzi kolegami tvoríme priateľstvá. Ak takéto puto vznikne medzi osobami opačného pohlavia, je to prvý krok k emocionálnej nevere, ktorá sa však môže po krátkom čase prehĺbiť a vznikne z nej romantický vzťah.

Nie každé priateľstvo muža a ženy je hneď citová nevera. Tá prekračuje hranice kamarátstva, a ak do toho spadnete, budete vedieť, že dotyčného nedokážete vyhnať z hlavy.

Ženy sa boja viac

V zrelom veku, kedy máme stabilné partnerstvá a založené rodiny, sa častejšie afér dopustia muži. Na to, aby bola žena neverná, musí byť situácia vo vzťahu dlhodobo zlá, pretože si ako matky uvedomujeme, čo všetko môžeme stratiť, podvedome chránime deti a túžime po stabilite. Sú to všetko znaky toho, že ženské pokolenie je emocionálne založené, preto niet divu, že citovej nevery sa bojíme dvakrát viac ako muži. To však neznamená, že sa do nej chlapi nezamotajú.

Emocionálne podvádza až 45 percent mužov a 35 percent žien, tvrdí prieskum American Association of Marriage and Family Therapy. No ak sa opýtate, či by pri tejto forme nevery robili paniku, odpovie vám 88 percent žien áno, pričom mužov by sa zľakla len polovica.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok