Stres odbúrate vhodným jedlom i spánkom. V budúcnosti sa vyhnete nadváhe

TA3/zm
2.6.2021 16:00

Žijeme v dobe, kedy je stres našim každodenným spoločníkom. A hoci sme sa sním naučili fungovať, na naše zdravie a mentálnu pohodu i tak nemá dobrý vplyv. Naučte sa ho odbúrať jednoduchými, prirodzenými, ale aj prírodnými formami.

Stres odbúrate vhodným jedlom i spánkom. V budúcnosti sa vyhnete nadváhe
Pexels/Karolina Grabowska

Stresový hormón kortizol spôsobuje množstvo zdravotných komplikácii od zvýšeného krvného tlaku, cez osteoporózu až po cukrovku. Zároveň tento hormón zvyšuje chuť na jedlo a núti metabolizmus ukladať si tuky. Aj preto mnoho žien stres zajedá. Keď ste pod jeho vplyvom dlhodobo, odrazí sa to i na vašej energii, zhorší sa spánok a môžete pociťovať chronickú únavu. Zmeňte životosprávu a začnite relaxovať.  Dá sa to zvládnuť jednoducho, ak zavediete do života nasledujúce kroky.

Pravidelný spánok

Vyspite sa do ružova a uvidíte v takej farbe celý svet. Spánok je alfa a omega, ako bojovať proti zvýšenej hladine kortizolu. Hlavnou zásadou je, aby bol váš odpočinkový režim pravidelný, preto si líhajte každý deň v rovnakom čase a vaše telo sa naučí na oddych. Pokiaľ je to možné, doprajte si aspoň osem hodín neprerušovaného spánku. Ak to nie je vo vašom prípade reálne, organizmus si zvykne i na šesť hodín, ale stále platí dodržiavanie rutiny.

Na to, aby ste plnohodnotne snívali, mali by ste sa zbaviť v spálni akejkoľvek elektroniky. Jednak eliminujete elektromagnetické vlny, ale najmä nezdravé žiarenie. Samozrejmosťou by mali byť zatiahnuté závesy, aby do izby neprúdilo svetlo, ktoré by vás zrána mohlo zo spánku vyrušiť.

Jedzte správne cukry

Spúšťačom vysokej hladiny stresu býva cukor. Zároveň platí, že sladké obaľuje nervy. Tak kto sa v tom má vyznať? Je pravda, že väčšina sacharidov zvyšuje kortizol, no sú aj sladké potraviny, ktoré fungujú opačne. Obyčajnú čokoládu preto vymeňte za horkú, alebo si nedajte vôbec a nahraďte ju ovocím.

Ďalej pre svoje nervy môžete urobiť to, že vymeníte kávu za čierny alebo zelený čaj, budete dostatočne piť čistú vodu a pridáte do jedálnička jogurty s probiotikami. Všetky tieto nápoje a potraviny prirodzene znižujú stres.

Deti a zvieratá

Je vedecky dokázané, že človek obklopený deťmi či domácimi miláčikmi má menšie sklony k nervozite. Pri pohľade na niečo, čo je nám milé, sa v tele uvoľňujú hormóny šťastia a tie prebijú aj ten najväčší stres. Ak nemáte možnosť byť s deťmi či zvieratkami osobne, vraj rovnako funguje pohľad na ne. Počas prestávky v práci si teda pozrite na internete roztomilých psov či mačky namiesto toho, aby ste od nervov vyjedli všetky sladkosti.

Po práci sa nezabudnite obklopovať vecami a ľuďmi, ktorí vo vás vyvolávajú radosť. Snažte sa budovať si zdravé vzťahy, chodiť do spoločnosti zabávať sa a každý deň sa schuti na niečom zasmejte. Všetky tieto situácie opäť znižujú kortizol a vracajú telo aj po najnáročnejšom dni do hormonálnej rovnováhy.        

Je vedecky dokázané, že človek obklopený deťmi či domácimi miláčikmi má menšie sklony k nervozite. Pri pohľade na niečo, čo je nám milé, sa v tele uvoľňujú hormóny šťastia a tie prebijú aj ten najväčší stres.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok