Koncept šťastia ikigai: Naučte sa mať naplnený život od Japoncov

TA3/ZuMa
25.5.2021 16:00

Dánske hygge, švédske fika a teraz japonské ikigai. Čerpajte životné múdrosti od národov, ktoré majú podľa prieskumov nielen dlhovekosť, ale aj šťastných obyvateľov. Z krajiny vychádzajúceho slnka prišiel koncept, ako dosiahnuť spokojnosť vo všetkých životných oblastiach od kariéry, cez rodinu až po osobné naplnenie.

Koncept šťastia ikigai: Naučte sa mať naplnený život od Japoncov
Pexels/Content Pixie

Ikigai je síce niečo, čo Japonci poznajú stáročia, no svetový boom zažil tento „koncept šťastia“ až vďaka španielskej dvojici Héctor García a Francesc Miralles a ich knihe s rovnomenným názvom.

Autori skúmali región Okinawa, kde žije najviac storočných ľudí na svete. A prišli na to, že za dlhovekosťou nie je len zdravý životný štýl, ktorý je u Japoncov známy, ale aj zmysel života. Inak povedané ikigai. Iki totiž znamená život a gai užitočnosť, takže výraz predstavuje niečo ako dôvod, prečo žiť.

Ak máte niečo, čo vás napĺňa pozitívnou energiou, máte dôvod ráno vstať z postele. Ak takéto ikigai nemáte, dokážete sa to vďaka štyrom krokom jednoducho naučiť.

Piliere ikigai

Narozdiel od iných duchovných princípov, ktoré stavajú vzdušné zámky a svet idealizujú, japonské ikigai je veľmi realistické. Podľa tohto učenia je dôležité nájsť si zamestnanie, ktoré nás napĺňa a v ktorom nás baví neustále sa zdokonaľovať. Nemusíte byť kariérista v pravom slova zmysle, je v poriadku, ak je vašim životným poslaním úradnícka práca alebo umelecké odvetvie. Vo výsledku nejde o to, že máte mať milióny na účte. Ikigai vysvetľuje, že ak vás práca baví a vychádza z vášho vnútra, budete sa neustále zlepšovať, a to zákonite prinesie aj úspech.

Druhým krokom je zamerať sa na pozitívne emócie. Darmo budete na vysnívanej pozícii, ak vás bude šéf šikanovať a do práce budete chodiť s bolesťou brucha. Vyberte si prostredie a ľudí okolo seba, s ktorými sa cítite dobre a takáto energia bude prevažovať nad negatívnou. Okrem práce to platí i v súkromnom živote. Neobklopujte sa partnerstvami a priateľstvami, ktoré vám spôsobujú viac nervov ako radosti. Podľa ikigai na zmenu nie je nikdy neskoro, ani vo vyššom veku.

Ako hľadať ikigai?

Ak nemáte zmysel života, a teda hľadáte ikigai, mali by ste si položiť nasledujúce štyri otázky: Čo milujem? V čom som dobrá? Čo je potrebné? Čo ma uživí? Odborníci radia, že pri každej oblasti by ste si mali trpezlivo a dlhodobo spisovať celý zoznam vecí. Až potom nájdete prienik medzi nimi. Predstavte si, že by ste síce milovali tvorbu šperkov, ale neviete sa vo svojej oblasti či regióne presadiť V takom prípade síce máte odpoveď na to, čo milujete a v čom ste dobrá. Nespĺňate však kritérium toho, čo je potrebné a čo vás uživí.

Jednou z pomôcok, ako hľadať svoje skryté schopnosti a vášne, je vrátiť sa do detstva a puberty. V tomto období človek ešte nemusel zarábať peniaze, preto robil skutočne záujmy a koníčky, ktoré vychádzali z jeho vnútra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok