Nakaziť sa môžete aj po očkovaní. Čo by ste mali vedieť o týchto prípadoch na Slovensku?

TA3
1.6.2021 10:32

Vakcíny proti ochoreniu Covid-19 sú podľa odborníkov vysoko účinné, no v ojedinelých prípadoch sa môžu koronavírusom nakaziť aj zaočkovaní ľudia. Úrad verejného zdravotníctva zverejnil údaje o takýchto prípadoch na Slovensku.

Na východe spustili nový registračný portál pre čakateľov na očkovanie
TASR/František Iván

Žiadne prekvapenie

Zriedkavé prípady nákazy aj po zaočkovaní nie sú prekvapením a podľa Úradu verejného zdravotníctva "sú v zhode s očakávaniami na základe deklarovanej účinnosti vakcín“. ÚVZ o tom píše na svojom webe

Úrad evidoval k 18. máju 456 585 prípadov nákazy koronavírusom, "pričom bolo hlásených 7766 prípadov pozitivity u zaočkovaných osôb". Väčšina pacientov pritom ochorela ešte predtým, než stihla absolvovať druhú dávku vakcíny. „Po prvej dávke vakcíny išlo o 6137 prípadov pozitivity z celkového počtu 1 437 945 osôb zaočkovaných 1. dávkou. Vo všeobecnosti tento počet nepresahuje proporciu 0,4 %, aj keď kompletná ochrana sa po prvej dávke vakcíny neočakáva,“ vysvetlila vedúca odboru epidemiológie v Banskej Bystrici Mária Avdičová.

Po druhej dávke vakcíny zaznamenal ÚVZ 1629 prípadov pozitivity z celkového počtu 682 859 osôb zaočkovaných druhou dávkou. V období dvoch týždňov po druhej dávke z toho evidujeme 845 pozitívnych osôb.

 Väčšina pacientov ochorela ešte predtým, než stihla absolvovať druhú dávku vakcíny.

Zamerali sa na AstraZenecu

ÚVZ sa špeciálne zameral na očkovaciu látku AstraZeneca, keďže vo vyhláškach sa počíta s tým, že štyri týždne po prvej dávke tejto vakcíny už možno nahradiť negatívny test dokladom o zaočkovaní. Odborníci z ÚVZ sa teda venovali prípadom infekcií v intervale viac ako štyri týždne po podaní prvej dávky. „V tomto prípade sa prípady pozitivity vyskytovali v proporcii 0,2 %,“ informovala Avdičová. 

Avdičová vysvetľuje, že tvorba ochranných protilátok po očkovaní závisí aj od imunitného systému očkovanej osoby, a je teda individuálna. U malého percenta ľudí nemusí postačovať reakcia vyvolaná vakcínou. Môže to však byť aj inak. Lekárka upozorňuje, že nemožno vylúčiť, "že k infekcii SARS-CoV-2 u zaočkovaných došlo krátko pred podaním vakcíny, resp. ešte pred vytvorením dostatočných hladín ochranných protilátok v tele.“ Na informácie upozornil portál Topky.sk

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok