Pripomíname si Svetový deň bez tabaku. Únia chce vytvoriť generáciu nefajčiarov

TA3 TASR
31.5.2021 16:27

Užívaniu tabaku môžeme pripísať najväčšie množstvo odvrátiteľných úmrtí. Upozornila na to v pondelok Európska komisia pri príležitosti Svetového dňa bez tabaku, ktorý pripadá na 31. mája.

Pripomíname si Svetový deň bez tabaku. Únia chce vytvoriť generáciu nefajčiarov
TASR/AP

 Riziko rakoviny

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová pri tejto príležitosti uviedla, že fajčenie je hlavnou príčinou jedného z typov rakoviny, ktorému sa dá predísť.
Kyriakidisová na Twitteri napísala, že bez tabaku by sa dalo vyhnúť deviatim z desiatich prípadov rakoviny pľúc.

"V rámci európskeho plánu boja proti rakovine navrhujeme odvážne a ambiciózne opatrenia v oblasti prevencie s cieľom obmedziť užívanie tabaku. Stanovili sme si jasný cieľ - vytvoriť generáciu nefajčiarov v Európe - kde do roku 2040 bude tabak užívať menej ako päť percent ľudí. To by bola významná zmena v porovnaní s dnešnými asi 25 percentami populácie," opísala situáciu komisárka.

Fajčiari a koronavírus

Pandémia ochorenia COVID-19 podľa jej vyjadrení poukázala na zraniteľnosť fajčiarov, ktorí majú až o 50 percent vyššie riziko vzniku závažných chorôb a úmrtí na koronavírus. To spôsobilo, že milióny z nich chcú prestať fajčiť.

"Odvykanie môže byť ťažké. Môžeme urobiť viac, aby sme pomohli, a to je presne to, o čom je tohtoročný Svetový deň bez tabaku - o odhodlaní prestať fajčiť," napísala.
"Musíme zvýšiť motiváciu zanechať fajčenie. Zanechanie fajčenia je prospešné vždy a všade a pre všetky vekové kategórie," vysvetlila komisárka.

Podľa jej slov treba zintenzívniť úsilie a zaistiť prísnejšie presadzovanie právnych predpisov EÚ o tabaku, najmä v súvislosti s predajom tabakových výrobkov maloletým osobám a kampaní zameraných na zákaz fajčenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok