Cudzinci majú po príchode na Slovensko možnosť otestovať sa zadarmo

TA3 TASR
31.5.2021 11:18

Cudzinci, ktorí prídu na Slovensko, majú testovanie antigénnymi testami zadarmo. Ak prídu z červenej krajiny, v prípade ktorých sa vyžaduje po ôsmich dňoch PCR test, tak aj tento je pre cudzincov bezplatný. Potvrdila to hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

testovanie koronavírus covid-19 (1140px) TASR/Jaroslav Novák
TASR/Jaroslav Novák

Po návrate zo zelenej krajiny platí 14-dňová domáca karanténa, ktorá môže byť ukončená negatívnym RT-PCR alebo antigénnym testom po príchode. Výnimku z povinnej izolácie majú zaočkovaní proti ochoreniu Covid-19, osoby, ktoré ochorenie prekonali za posledných 180 dní a deti do 18 rokov.

Po návšteve z červenej krajiny musí absolvovať cestujúci 14-dňovú domácu karanténu, ktorá môže byť ukončená negatívnym RT-PCR testom najskôr na ôsmy deň. Pri návrate z čiernej krajiny 14-dňová karanténa pokračuje bez ohľadu na výsledok testu.

Medzi čierne krajiny patria štáty s výskytom a komunitným šírením nebezpečných variantov a krajiny s nedostupnými, nedôveryhodnými a nekvalitnými dátami. Ide o všetky ostatné krajiny, ktoré nie sú na zelenom a červenom zozname.

Zároveň však platia pravidlá, ktoré sa vzťahujú na osoby bez ohľadu na to, z ktorej krajiny prichádzajú. Najneskôr bezprostredne pri vstupe na územie SR sú osoby povinné registrovať sa na http://korona.gov.sk/ehranica a byť schopné preukázať sa na požiadanie potvrdením o registrácii pri vstupe aj počas pobytu na území SR. Ak na územie SR osoba vstupuje letecky, musí predtým zároveň vyplniť formulár na https://www.mindop.sk/covid/.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok