Ako je to pri vstupe na Slovensko? Od pondelka platí cestovný semafor

TA3 TASR
31.5.2021 07:25

Karanténne opatrenia pre osoby vstupujúce na Slovensko z krajiny v zelenom, červenom a čiernom systéme sa od pondelka 31. mája 6.00 h upravili v zmysle cestovného semaforu. Úrad verejného zdravotníctva ich upravil vo vyhláške zverejnenej vo Vestníku vlády.

Po návrate zo zelenej krajiny platí 14-dňová domáca karanténa, ktorá môže byť ukončená negatívnym RT-PCR alebo antigénovým testom po príchode. Výnimku z povinnej izolácie majú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19, osoby, ktoré ochorenie prekonali za posledných 180 dní a deti do 18 rokov.

Po návšteve z červenej krajiny musí absolvovať cestujúci 14-dňovú domácu karanténu, ktorá môže byť ukončená negatívnym RT-PCR testom najskôr na ôsmy deň. Pri návrate z čiernej krajiny 14-dňová karanténa pokračuje bez ohľadu na výsledok testu.

Medzi zelené krajiny patria krajiny EÚ alebo mimo EÚ s vysokou mierou zaočkovanosti a priaznivou epidemiologickou situáciou. Aktuálne je to okrem členských štátov Európskej únie aj Austrália, Čínska ľudová republika, Čínska republika (Taiwan), Grónsko, Island, Izrael, Južná Kórea, Macao, Nórsko, Nový Zéland, Singapur.

Medzi červené krajiny patria štáty mimo EÚ s nepriaznivou či rýchlo sa zhoršujúcou epidemiologickou situáciou, bez prítomnosti nebezpečných variantov pandemického vírusu. Červenými krajinami sú Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Čierna hora, Egypt, Gruzínsko, Jordánsko, Kanada, Kazachstan, Kuba, Kuvajt, Malajzia, Mongolsko, Ruská federácia, Severné Macedónsko, Srbsko, Spojené štáty americké, Tadžikistan, Thajsko, Tunisko, Turecko, Turkménsko, Ukrajina, Uzbekistan.

Medzi čierne krajiny patria štáty s výskytom a komunitným šírením nebezpečných variantov a krajiny s nedostupnými, nedôveryhodnými a nekvalitnými dátami. Ide o všetky ostatné krajiny, ktoré nie sú na zelenom a červenom zozname.

Zároveň však platia pravidlá, ktoré sa vzťahujú na osoby bez ohľadu na to, z ktorej krajiny prichádzajú. Najneskôr bezprostredne pri vstupe na územie SR sú osoby povinné registrovať sa na http://korona.gov.sk/ehranica a byť schopné preukázať sa na požiadanie potvrdením o registrácii pri vstupe aj počas pobytu na území SR. Ak na územie SR osoba vstupuje letecky, musí predtým zároveň vyplniť formulár na https://www.mindop.sk/covid/.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok