Doprajte rukám krémy, zábaly i manikúru a neprezradia váš vek

TA3/zm
28.5.2021 16:00

Ruky starnú často rýchlejšie ako tvár. Ak im poskytnete dostatočnú opateru, neodhalia váš skutočný vek.

Doprajte rukám krémy, zábaly i manikúru a neprezradia váš vek
Pexels/Karolina Grabowska

Pokožka na rukách je celoživotne namáhaná oveľa viac ako iné časti tela. Nerobí im dobre striedanie teplého a studeného vzduchu ani fyzická námaha, oboje narúša ich prirodzený tukový kožný film. Koža je citlivejšia, zraniteľnejšia a má sklony k starnutiu, pigmentácii a tvorbe vrások, čo často odhalí vek skôr než vaša tvár.

Krémy i zábaly

Pokožka rúk, ktorá je dvakrát tenšia ako na tvári, sa pribúdajúcim vekom ešte viac stenčuje a spomaľuje sa v nej proces obnovy buniek. Základom starostlivosti je preto hydratácia. Tú počas bežných dní poskytne krém, no dopriať by ste si mali aspoň raz za čas aj nočné zábaly, ideálne jedenkrát týždenne.

Zábaly môžu pozostávať z rovnakého prípravku, ktorý používate. Rozdiel je len v tom, že krém nanesiete na ruky na celú noc, navlečiete si tenké bavlnené rukavice a necháte pôsobiť. Overené sú aj parafínové zábaly alebo medové kúry.

Hydratácia rúk je v období, kedy si ich nadmerne umývame a dezinfikujeme, obzvlášť dôležitá. Okrem krémovania pomôže aj oplachovanie v studenej či vlažnej vode namiesto horúcej. S mastením to však tiež nepreháňajte, stačí dvakrát denne, ráno a večer.

Počas blížiacej sa letnej sezóny nezabudnite ruky chrániť krémom s SPF faktorom. Slnečné lúče totiž môžu spôsobiť prejavy hyperpigmentácie, ktorú ľudovo poznáme ako starecké škvrny.

Masáž rúk Pixabay/andreas160578

Prekrvenie pokožky

Nadstavbou v starostlivosti o ruky je masírovanie, ktoré pokožku prekrví. Využiť na to môžete peelingové prípravky, po ktorých bude koža jemnejšia. Pomôže i obyčajná masáž alebo používanie špeciálnych čínskych guľôčok qigong. Tie majú okrem estetického efektu zmysel aj kvôli precvičeniu pohyblivosti a koordinácie prstov.         

Omladzujúca manikúra

Čerešničkou na torte, ako na rukách schovať vek, je správne zvolená manikúra. Po štyridsiatke by ste sa mali vzdať farebných extrémov a voliť skôr neutrálne alebo pastelové tóny lakov. Po päťdesiatke pridajte aj pravidlo čím bledšie tým lepšie.

Manikúra vo vyššom veku by mala celkovo vyzerať čo najprirodzenejšie, preto si zvoľte kratší strih nechtov s oválnym tvarom. Trendové špicaté nechty vyzerajú dobre na mladších ročníkoch, no pri zrelej žene môžu pôsobiť až vulgárne. Tiež sa vyhnite rôznym aplikáciám alebo kresbám na nechtoch.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok