Pomôcky pre košických záchranárov stáli pol milióna. Výjazdov je už menej

TA3 TASR
28.5.2021 17:04

Viac ako 500.000 eur dosiahli od začiatku pandémie nového koronavírusu náklady Záchrannej služby Košice na osobné ochranné pracovné pomôcky. Povedal to hovorca Viktor Wurm. V súvislosti so zlepšením pandemickej situácie už evidujú výrazne nižší počet výjazdov k pacientom s ochorením Covid-19.

Pomôcky pre košických záchranárov stáli pol milióna. Výjazdov je už menej
TASR/Roman Hanc

Viac ako pol milióna eur doposiaľ minuli na ochranné pomôcky záchranárov, išlo napríklad o overaly, rukavice, rúška, celotvárové masky a iné. Wurm pripomenul, že pandémia úplne zmenila a zrejme do budúcnosti aj definitívne zmení úroveň ochrany všetkých zdravotníkov v prvej línii. „Ochranné pomôcky v rozsahu, v akom ich používame teraz, sa pred pandémiou nepoužívali. Aj preto ide o enormné náklady, ktoré sme doposiaľ na túto položku prakticky nemali,“ uviedol.

V doposiaľ najkritickejšom období, za ktoré označil mesiace január až marec tohto roka, riešilo 57 posádok ZSKE v troch samosprávnych krajoch denne aj okolo 130 výjazdov k pacientom s COVID-19. „Situácia sa začala zlepšovať v druhej polovici marca. Dnes zaznamenávame okolo desať takýchto výjazdov denne,“ povedal Wurm. Tvrdí, že za týmto poklesom je kombinácia pomerne vysokej premorenosti populácie ochorením a zároveň podiel zaočkovanej časti populácie.

ZSKE však naďalej apeluje na zodpovednosť, nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, hygienu rúk či očkovanie. V letnom období je podľa nej na mieste ostražitosť pri výbere miesta pobytu, ale aj spôsobu dopravy na dovolenku.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok