Dodržiavajte letné pandemické desatoro, odporúčajú vedci

TA3 TASR
28.5.2021 13:20

Vedci a odborníci odporúčajú počas leta dodržiavať letné pandemické desatoro. To by malo pomôcť udržať zlepšujúcu sa epidemiologickú situáciu v súvislosti s novým koronavírusom. TASR o tom informoval hovorca iniciatívy Veda pomáha Richard Kollár.

Dodržiavajte letné pandemické desatoro,  odporúčajú vedci
TASR/Radovan Stoklasa (ilu)

„Pravdepodobne nás čaká príjemné leto s veľmi miernymi epidemickými opatreniami. Avšak riziko príchodu ďalšej pandemickej vlny na jeho konci alebo na jeseň nemožno úplne vylúčiť. Môžeme ho znížiť a príchod vlny tak oddialiť, či vlnu zmenšiť. Vyzývame preto všetkých, aby dodržiavali 'letné pandemické desatoro',“ povedal za iniciatívu.

Dôležité je podrobne monitorovať

Slovenskú vládu žiadajú, aby zabezpečila počas leta dostatočný monitoring epidemickej situácie na Slovensku s cieľom zabrániť nepozorovanému nástupu pandemickej vlny, a teda efektívne potlačili ohniská, ktoré budú vznikať.

Vedci odporúčajú pri ľuďoch, ktorí sa infikujú v zahraničí, promptné sekvenovanie ich vzoriek, aby sa včas vedelo o prichádzajúcich nových variantoch infekcie. Odporúčajú aj pravidelný podrobný monitoring epidemickej situácie krajín, s ktorými máme silné väzby v pohybe osôb. Sú to naši susedia, Česká republika, Rakúsko, Maďarsko, Poľsko a najmä Ukrajina, ale aj Srbsko, Veľká Británia, Írsko a Nemecko, či obľúbené dovolenkové destinácie – Chorvátsko, Grécko, Taliansko, Turecko, Španielsko, Maledivy a Egypt.

Zdôrazňujú čo najvyššiu zaočkovanosť

Vládu tiež vyzývajú na čo najväčšie zaočkovanie obyvateľov Slovenska čo najbližšie k ich bydlisku pomocou výjazdových vakcinačných tímov a v čase, ktorý si občania sami vyberú. Odporúčame aj možnosť očkovať sa priamo v ich ambulanciách. Vláda má podľa vedcov zabezpečiť nákup účinných antivirotických liečiv, a to v predstihu.

Iniciatíva v rámci desatora tiež vyzýva ľudí, aby sa dali zaočkovať a tiež aby cestovali po Slovensku, športovali, stretávali sa najmä vonku, dodržiavali zásady rúško – odstup – ruky, aby si pred podujatím dali robiť testy a vyhýbali sa neovereným informáciám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok