Podľa štvrtiny ľudí sa k životu pred pandémiou nevrátime, vyplýva z prieskumu

TA3 TASR
28.5.2021 12:22

Štvrtina respondentov si myslí, že život už nikdy nebude taký, aký bol pred pandémiou nového koronavírusu. Takmer polovica očakáva návrat k životu, ako sme ho poznali pred koronakrízou, do dvoch rokov. Vyplýva to z najnovších výsledkov kontinuálneho prieskumu Ako sa máte, Slovensko?, ktorý realizovali v máji 2021.

Podľa štvrtiny ľudí sa k životu pred pandémiou nevrátime, vyplýva z prieskumu
TASR/Pavel Neubauer (ilu)

"Odpoveď 'život už nikdy nebude taký, ako predtým' si častejšie vyberali ženy, ľudia, ktorí nie sú spokojní so svojím životom, a respondenti, ktorí opisujú svoj zdravotný stav ako zlý," spresnili v prieskume. Dodali, že túto možnosť si častejšie vyberali aj starší ľudia a respondenti nespokojní s postupom vlády pri zvládaní epidémie nového koronavírusu.

Od návštevy kina alebo cesty na dovolenku lietadlom odrádza strach pred nákazou menej ľudí ako pred rokom v máji. Z prieskumu vyplýva, že kým v máji 2020 by od letu na dovolenku lietadlom kamaráta úplne alebo skôr odrádzali takmer dve tretiny z opýtaných, v máji 2021 by to bolo už len 37,4 percenta opýtaných. Podobný posun nastal pri otázke, či odporučiť kamarátovi návštevu kina.

Návrat do normálu chcú rýchlejšie

"Nie je prekvapujúce, že sa respondenti po 14 mesiacoch pandémie a dlhých mesiacoch zimného lockdownu k návratu do normálneho života v podobe návštevy kina či cesty lietadlom ponáhľajú rýchlejšie ako pred rokom na konci prvej skúsenosti s protipandemickými obmedzeniami," zdôraznil Miloslav Bahna zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Menej opatrné odporúčania kamarátom dávajú respondenti, ktorí sa koronavírusu obávajú menej, a ľudia, ktorí sa neplánujú dať zaočkovať. "Naopak, zaočkovaní respondenti sú opatrnejší. Cestu lietadlom či návštevu kina odporúčajú častejšie aj respondenti, ktorí sú nespokojní s postupom vlády pri zvládaní koronavírusu a voliči strán ĽSNS a Republika," spresnili.

Prieskum iniciovali prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV. Jeho najnovšiu časť realizovali od 14. do 20. mája na vzorke tisíc ľudí. Výsledky sú reprezentatívne pre online populáciu Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok