SaS zvýšenie rozpočtu nepodporí. Do Viskupiča sa v pléne obula časť koaličných poslancov

TA3 TASR
28.5.2021 12:12

Výdavky štátneho rozpočtu na tento rok by sa mali zvýšiť až na takmer 28 miliárd eur. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu z výborov. Skonštatoval to predseda finančného výboru Marián Viskupič v piatok v rozprave k novele štátneho rozpočtu. Podotkol, že tento rok by tak SR minula takmer toľko, koľko dokážeme vybrať za dva roky. Avizoval, že SaS zvýšenie rozpočtu nepodporí.

Tento rok minieme takmer to, čo sme schopní vybrať za dva roky, hovorí Viskupič
TASR/Jaroslav Novák

Viskupič vyčíslil, že na tento rok sú v rozpočte schválené príjmy vo výške necelých 16 miliárd eur. Je presvedčený, že budú o niečo vyššie, ale napriek tomu upozorňuje, že po zvýšení by Slovensko minulo takmer dvojnásobok toho, koľko sme schopní vybrať.

"Dnešné deficity sú budúce dane," zdôraznil. Priblížil, že na dani z pridanej hodnoty je plánovaný výber vyše 7 miliárd eur na tento rok. "My nemáme žiadny priestor zvyšovať DPH," upozornil s tým, že ani tým by sa teda zvýšené výdavky nedokázali kompenzovať. Na spotrebných daniach podľa jeho slov vyberieme za rok dokopy 2,4 miliardy eur, na dani z príjmov právnických osôb menej ako 2 miliardy eur.

Môže to rozbiť verejné financie

Pripustil, že je kríza a je potrebné pomáhať. Dnes sa však podľa jeho slov má zvyšovať rozpočet, ktorý sa už pripravoval na krízu, už o 3,7 miliardy eur. "Aj najlepšie úmysly sú fajn, ale treba mať na ne," dodal. Dobrý úmysel pomáhať môže podľa neho spôsobiť, že sa rozbijú verejné financie.

Poslanec OĽANO György Gyimesi zhodnotil Viskupičov príspevok ako "vynikajúce vystúpenie opozičného poslanca". Pýtal sa, či už to je predvolebný modus, a vyzval ho, aby sa SaS aspoň trochu snažila "maskovať" to, že už nie je koaličným partnerom. "Mám pocit, že ste len teoretickí ekonómovia a na ľudí kašlete," vyhlásil Erik Ňarjaš. Postoj SaS k rozpočtu kritizoval aj poslanec Sme rodina Ľuboš Krajčír. "Nepľujte ľuďom do tváre, stojte si za tým, čo ste im sľúbili. Toto je o zodpovednosti, nie o politike, ktorú vy dnes hráte," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok