Prezidentka sa chce stretnúť s Holým, ide o stavebný zákon

TA3 TASR
27.5.2021 18:52

Prezidentka Zuzana Čaputová sa plánuje v najbližších dňoch stretnúť s predkladateľom pripravovanej stavebnej legislatívy podpredsedom vlády Štefanom Holým (Sme rodina). Hlava štátu to oznámila na sociálnej sieti.

Čaputová
TASR/Martin Baumann

Prezidentka sa vo štvrtok stretla s predstaviteľmi Únie miest Slovenska a Zduženia miesta a obcí Slovenska v súvislosti s pripravovanou stavebnou legislatívou. "Mestá a obce hovoria, že stratia možnosť ovplyvňovať svoj územný rozvoj. Obávajú sa, že developeri novou legislatívou získajú neobmedzenú moc a občania stratia možnosť vstúpiť do stavebných procesov a účinne brániť svoje práva. Obavám samospráv rozumiem a vyhodnotenie asi 4000 pripomienok k obidvom stavebným zákonom budem pozorne sledovať, aby nová stavebná legislatíva v ďalšom legislatívnom procese v maximálnej miere sledovala verejný záujem. V najbližších dňoch preto plánujem aj stretnutie s predkladateľom tohto zákona, podpredsedom vlády Štefanom Holým (Sme rodina)," uviedla hlava štátu.

Podľa prezidentky sa na potrebe novej stavebnej legislatívy zhodujú asi všetci vrátane zástupcov ZMOS a ÚMS. Zrýchliť a zjednodušiť povoľovacie procesy v stavebnom a územno-plánovacom konaní je legitímny cieľ, avšak nová legislatíva, ktorú do medzirezortného pripomienkovacieho konania predložil vicepremiér Holý, u samospráv vyvoláva viaceré pochybnosti.

Za ÚMS sa na stretnutí s prezidentkou zúčastnil jej prezident Richard Rybníček, viceprezident Peter Bročka a expert na stavebné konanie a územné plánovanie Ján Forgáč. Za ZMOS boli prítomní predseda združenia Branislav Tréger, šéf expertného tímu na stavebnú legislatívu Martin Chren a expertka na stavebnú legislatívu Mária Kullmanová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok