Slovenskí rozhodcovia sú kompletne uzavretí, patria do najprísnejšej bubliny

TA3 TASR
27.5.2021 09:51

Rozhodcovia patria na svetovom šampionáte v Rige do najprísnejšej bubliny, v ktorej sú aj hokejisti. Sú medzi nimi aj dvaja slovenskí arbitri Peter Stano a Šimon Synek. Ich život sa v lotyšskej metropole odohráva len medzi hotelom a štadiónom, inde prístup nemajú.

Rozhodcovia patria do najprísnejšej bubliny. Sú medzi nimi aj dvaja Slováci
TASR/Jaroslav Novák

Život v bubline priblížil hlavný rozhodca Stano: "Sme kompletne uzavretí. To, čo platí pre hráčov, to platí aj pre nás. Keď sa presúvame na štadión, ´esbéeska´ uzatvorí prístup k hotelu, aby sme neprišli do kontaktu s miestnym obyvateľstvom. Denne musíme vypĺňať dotazník a musíme mať nainštalovanú aplikáciu, ktorá monitoruje kontakty."

Stano vyjadril spokojnosť s tým, že napriek opatreniam funguje v dejisku MS všetko ako má. "Všetko funguje na sto percent. Mali sme mítingy, kde nám hovorili, na čo všetko musíme byť pripravení. Prvé dni ukázali, že to môže byť zaujímavý šampionát a tešíme sa aj do ďalšieho priebehu." Arbitri trávia väčšinu času v hoteli, ale ak majú záujem, môžu si ísť pozrieť akýkoľvek zápas. "Máme tú možnosť. Dvadsať minút pred zápasom máme pripravený mikrobus a kto má záujem, môže sa ísť pozrieť. Ten istý mikrobus nás vozí aj do hotela. Stále fungujeme len na trase hotel-štadión," dodal Stano.

S hráčmi nemôžu byť v kontakte

Slovenský rozhodca viedol na šampionáte zatiaľ dva duely - v A-skupine stretnutie Dánsko - Švajčiarsko a v "béčku" Fínsko - USA. Spätné väzby zo zápasov dostávajú arbitri na spoločných mítingoch, ktoré sú povolené. "Mítingy sme mali zo začiatku online, ale máme v hoteli vyčlenenú miestnosť, kde sme len my a neprídeme do kontaktu s nikým iným. Tu máme zabezpečenú aj stravu. S hráčmi nemôžeme byť v kontakte, vo výťahu musíme byť sami. Máme separátne poschodie a vlastný servis," vysvetlil Stano.

Rozhodcovia majú každý deň možnosť aj na rozkorčuľovanie. Na ľade sú každý deň vždy ako prví. "Keď sme sem prišli, mali sme na ľade spoločné tréningy. Teraz je to len tak, že kto potrebuje, ten sa ide rozkorčuľovať. Máme aj spoločné korčuľovanie, ale viac je to o tej individuálnej potrebe."

Prísna bublina však arbitrom zakazuje akýkoľvek pohyb v meste, domov si tak nemôžu priniesť ani suveníry, či iné spomienkové predmety z MS. "Ja verím, že nám to niekto zabezpečí, ale zatiaľ to vyzerá tak, že sa nám to nepodarí. Preto som nad tým zatiaľ ani nerozmýšľal," dodal Stano.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok