Kolúzna väzba je vyriešená. Kollár a Kolíková sa dohodli

TA3 TASR
26.5.2021 11:14

Hnutie Sme rodina a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) sa dohodli na podobe návrhu legislatívy upravujúcej lehotu kolúznej väzby. Má ísť o kompromisný návrh. Informovali o tom v parlamente líder Sme rodina Boris Kollár a Kolíková. Kollár uviedol, že keď vláda schváli návrh z dielne rezortu spravodlivosti, Sme rodina stiahne svoj návrh z parlamentu.

Kollár hovorí, že spor týkajúci sa kolúznej väzby sa podarilo zažehnať. "Prebiehala diskusia, každý sme tam potrebovali dostať svoje priority, samozrejme, že ani ja nie som úplne nadšený, že sa mi nepodarilo dosiahnuť všetko," uviedol Kollár. Hovorí, že Kolíková mu dala prísľub, že na jeseň pripraví nový zákon, kde je ochotná ustúpiť z lehoty piatich mesiacov. "Mám prísľub, že mesiace ešte pôjdu dole," dodal.

Menší priestor na špekulácie

Podľa Kolíkovej sa dohodli, že právna úprava sa vsúva do aktuálneho Trestného poriadku. Je presvedčená, že účel trestného konania nebude ohrozený. Text legislatívy vytvorí podľa nej menší priestor na špekulácie, že by sa mohol nadužívať inštitút kolúznej väzby. Sama je presvedčená, že sa kolúzna väzba nenadužíva.

Legislatíva podľa Kolíkovej hovorí o tom, že v rámci kolúznej väzby sú vytvorené dva režimy. "Jeden režim tzv. domnienky a druhý, keď už je kolúzne správanie. Pri domnienke je obmedzený časový režim päť mesiacov, v prípade, že ide o vymedzené trestné činy alebo v súvislosti s trestnými činmi - zločinecká skupina, terorizmus, organizovaná skupina - pre vymedzené trestné činy, v takom prípade skrátený režim domnienky neplatí," ozrejmila. Dodala, že pri organizovanej skupine s ohľadom na obavu zo zneužívania výnimky zúžila organizovanú skupinu na obzvlášť závažné trestné činy, kde začína dolná sadzba na desiatich rokoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok