Heger prehovoril o tajnom stretnutí v SIS, kritizoval Fica a Pellegriniho

TA3 TASR
26.5.2021 11:20

"Túto mimoriadnu schôdzu v skutočnosti vyvolal strach, strach Roberta Fica a Petra Pellegriniho," povedal premiér Eduard Heger na tlačovej besede k mimoriadnej schôdzi parlamentu o tajnom stretnutí najvyšších predstaviteľov štátu v priestoroch SIS.

Občania môžu pokojne spávať

"Dobre vedia, že ja nebudem porušovať zákon, ani tu pred kamerami aj v pléne NR SR a nebudem rozprávať informácie, ktorých som prijímateľom zo zákona, tak ako boli ich prijímateľmi aj oni," odkázal Heger lídrom strán Smer-SD a Hlas.

"Stretnutie, ktoré sa uskutočnilo, a v prípade potreby sa uskutoční znovu, a uskutoční sa aj v iných formátoch, pretože my problémy riešime, my nebudeme tvrdiť, že skutky sa nestali, my nebudeme dávať ako pštrosy hlavy do piesku," uistil Heger. Zdôraznil, že vláda koná v záujme občanov a v záujme ich bezpečnosti.

"Ubezpečujem občanov o tom, že problémy riešime. Áno, občania môžu pokojne spávať," odpovedal Heger na otázku novinárov, či sa na stretnutí preberali závažné veci a či sa občania majú obávať ovplyvňovania vyšetrovaní. Deklaroval, že garantuje fungovanie právneho štátu.

Poslanci mimoriadne rokovanie súvisiace s utajeným stretnutím v budove SIS prerušili. Plénum odsúhlasilo návrh, aby bol na rokovaní prítomný aj exšéf SIS Vladimír Pčolinský, ktorý je aktuálne vo väzbe.

Pčolinského preberú na koaličnej rade

Heger povedal, že o návrhu priviesť do pléna NR SR exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského a o konkrétnom postupe sa budú rozprávať na koaličnej rade. Neodpovedal na otázku, či by súhlasil s tým, aby Pčolinský prišiel do pléna. Označil to za hypotetickú otázku.

Poslanci Národnej rady SR rokovali v utajovanom režime o stretnutí najvyšších predstaviteľov štátu v budove Slovenskej informačnej služby. Mimoriadnu schôdzu NR SR inicioval opozičný Smer-SD. Strana chcela, aby na nej premiér vysvetlil "tajné stretnutie" predstaviteľov štátu v SIS a tému rokovaní.

Na stretnutí na pôde SIS v pondelok 17. mája sa malo zúčastniť približne desať ľudí vrátane najvyšších ústavných činiteľov. Témou malo byť podozrenie, že vyšetrovanie niektorých veľkých korupčných káuz môže byť zmanipulované. Médiá informovali, že v tejto súvislosti sa mal spomínať aj prípad exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok