Lengvarský prehovoril o spustení očkovania Sputnikom. Vakcíny si ešte vyberať nebudeme

TA3
25.5.2021 13:13

Začiatok očkovania ruskou vakcínou je stále otázny, hoci jej expirácia sa blíži. Odpoveď budeme podľa ministra Zdravotníctva Vladimíra Lengvarského poznať po zajtrajšom rokovaní vlády.

Lengvarský prehovoril o spustení očkovania Sputnikom. Vakcíny si ešte vyberať nebudeme
TASR/Martin Baumann

Lengvarský je za európske riešenia

Údaje o Sputniku, ktoré nám mali prísť z Ruska, stále ešte nie sú kompletné, povedal Lengvarský v relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo. O bezpečnosti Sputnika podľa neho nemusíme pochybovať, ale štandardný európsky proces to nie je.

Minister by uprednostnil európske riešenie, ale ak bude na rokovaní vlády zhoda, pod Sputnik sa podpíše. Pripomenul, že Slovensko sa nachádza v určitom priestore a malo by dodržiavať pravidlá EÚ. Poukázal tiež na to, že v marci, keď expremiér Igor Matovič zorganizoval dodávku ruskej vakcíny, bola u nás situácia úplne iná. Dnes už máme k dispozícii stabilizované dodávky registrovaných vakcín.

Podľa Lengvarského zatiaľ Slováci nebudú mať možnosť výberu vakcíny. „Od 1. júna to asi nebude,“ povedal minister s tým, že momentálne očkujeme Pfizerom a Modernou, ktorej je málo. Lengvarský vysvetlil, že spustenie očkovania jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson sa zatiaľ nechystá, keďže jej na skladoch nemáme dostatočné množstvo. Tejto vakcíny by sme mali mať viac až v júli.

Podľa Lengvarského zatiaľ Slováci nebudú mať možnosť výberu vakcíny.

Pozvánky na druhý termín

Lengvarský hovoril aj o tom, prečo mnohým po prvej dávke vakcíny neprišla pozvánka na druhú dávku. Termín na druhý termín nedostali podľa Lengvarského desiatky ľudí, ktorí dostali vakcínu Pfizer/BioNTech a tisíce ľudí, ktorí dostali ako prvú AstraZenecu.

Minister vysvetlil, že problém spôsobila migrácia dát. Spomenul očkovanie učiteľov, taxikárov a ďalších skupín, ktoré boli v poradí uprednostnené. "Celý systém upratujeme," povedal Lengvarský. Ľuďom, ktorí nemajú termín na druhú dávku, ministerstvo v súčasnosti telefonuje. Minister zároveň poprosil ľudí o trpezlivosť a uistil, že infolinka ministerstva zdravotníctva funguje, ale čakanie na operátora zaberie približne osem minút.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok