Minister Ján Mičovský sa rozhodol odstúpiť z funkcie

TA3 TASR
25.5.2021 09:29

Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský sa rozhodol odstúpiť z funkcie, oznámil to pred novinármi na tlačovej besede v súvislosti s dianím v Slovenskom pozemkovom fonde.

Demisiu chce podať v pondelok 31. mája. Na tlačovej besede vysvetľoval okolnosti menovania už bývalej šéfky Slovenského pozemkového fondu Gabriely Bartošovej. Tá v súčasnosti čelí obvineniam z korupcie.

Mičovský: Nominoval som človeka, ktorý zlyhal

"Rozhodol som sa rezignovať z tejto funkcie. Myslím, že využijem veľmi jednoduchý článok Ústavy SR číslo 116, ktorý mi umožňuje podať demisiu do rúk prezidenta SR. Urobím tak budúci pondelok pre to - keďže o tomto mojom rozhodnutí informujem prvýkrát, nikto o ňom nevie -, aby som mohol tento týždeň ešte odcestovať do Bruselu. Tam sa konajú veľmi závažné rozhodnutia vo veci tzv. trialógu, uzatvárajú sa výrazné momenty pre poľnohospodársku politiku na nasledujúce sedemročné obdobie," priblížil Mičovský, že zároveň chce "veci dať do poriadku" a odovzdať agendu svojmu nástupcovi.

Oznámil, že cíti potrebu sa ospravedlniť ľuďom, ktorí uverili, že "táto krajina a tento rezort sa dá riadiť lepšie, čestne". "Bola by však hanba byť súčasťou protikorupčného hnutia a zároveň v takejto situácii trochu uhnúť, 'veď sa až tak veľa nastalo'. Ale mohlo by sa stať, keby sme ukázali toleranciu voči takým príbehom, aký sa udial na SPF," poznamenal.

Spresnil, že vlani po parlamentných voľbách mu kolegovia z OĽANO poradili, že Bartošová by mohla byť tá, ktorá by mohla naplniť odborné a morálne kvality ako šéfka SPF. "Bol však jeden moment, ktorý sa odohral v živote pani Bartošovej a ktorý si do životopisu nenapísala. Bol to moment, ktorý ma prekvapil a ktorý ma v istej chvíli zastavil, či jej personálny návrh posuniem do vlády. Zvažoval som, či je Bartošová dobrý návrh," vysvetlil s tým, že v minulosti, pred viac ako 10 rokmi, mala svoj osobný príbeh spojený s členom mafiánskej skupiny Milošom Kaštanom. Mičovský zároveň poprel medializované informácie, že by bol priateľom matky Bartošovej a že preto ju navrhol vlani na post šéfky SPF. "Je to absolútna lož," podčiarkol.

Rozhodnutie odstúpiť je podľa Mičovského dobré "kvôli tomu, aby sme potvrdili, že sa nemáme v takýchto situáciách snažiť prekľučkovať""Je tu situácia taká, že som nominoval človeka, ktorý pravdepodobne zlyhal. Odborník sa nájde, ale okrem odbornosti treba aj človeka, ktorý je morálne spôsobilý," konštatoval.

Mičovský pripustil, že jeho nástupcom vo funkcii ministra pôdohospodárstva by mohol byť súčasný štátny tajomník rezortu Martin Fecko. "Ja si Martina nesmierne vážim. Možno práve on bude ten, ktorý tu bude o chvíľu stáť. Bude to dobrá voľba. Nechcem však hovoriť za tých, ktorí musia o tom rozhodnúť," poznamenal.

Korupcia v Slovenskom pozemkovom fonde?

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v piatok na Špecializovaný trestný súd v Pezinku návrh na väzobné stíhanie v prípade siedmich obvinených osôb. Ide o osoby, ktoré Národná kriminálna agentúra zadržala v stredu v súvislosti s korupciou na SPF v rámci akcií Latifundista a Feudál.

Medzi obvinenými bola aj generálna riaditeľka SPF Gabriela Bartošová, ktorá do funkcie nastúpila za súčasnej vlády a nominoval ju Mičovský. Ministerstvo v pondelok prijalo jej abdikáciu. Skutočnosť, že sa orgány činné v trestnom konaní venujú aj nominantom súčasnej koalície podľa ministerstva potvrdzuje otvorenosť a úprimnosť protikorupčného snaženia tejto vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok