Šéfku pozemkového fondu obvinili: Takto vidí tvrdenia kajúcnikov

TA3/TASR
21.5.2021 13:31

Snaha niektorých obvinených v pozícii kajúcnika vyhnúť sa dlhoročným trestom odňatia slobody a odhaleniu ich ďalšej trestnej činnosti vyústila do ich tvrdení o údajnom korupčnom správaní šéfky Slovenského pozemkového fondu Gabriely Bartošovej, ktoré sa malo diať za predošlého vedenia. Tieto tvrdenia kajúcnikov sú v príkrom rozpore s pôsobením Bartošovej na fonde. Uvádza sa to v stanovisku fondu, ktoré sprostredkoval jeho hovorca Martin Kormoš.

Šéfku pozemkového fondu obvinili: Takto vidí tvrdenia kajúcnikov
TASR/František Iván

Odhaľovala závažnú trestnú činnosť

Fond v stanovisku konštatuje, že Bartošovú vymenovala vláda za generálnu riaditeľku SPF po voľbách v roku 2020, aby pokračovala v objasňovaní závažnej trestnej činnosti na SPF, ktorú pomáhala orgánom činným v trestnom konaní odhaľovať od roku 2018.

Už z pozície riaditeľky odboru prevodu a nájmu podľa Kormoša spolupracovala s OČTK na odhaľovaní závažnej trestnej činnosti, v dôsledku čoho sa dostala do konfliktu s bývalým vedením SPF a v novembri 2019 bola prinútená skončiť pracovný pomer na SPF.

Spolupracovala s políciou

Bartošová podľa hovorcu SPF pomáhala OČTK, čím riskovala svoje zamestnanie a svoje spoločenské postavenie. "V tejto činnosti pokračovala aj po svojom vymenovaní za generálnu riaditeľku a pokračuje v nej dodnes. Na základe jej aktívnej spolupráce s políciou je dnes vedených niekoľko trestných konaní a boli vznesené obvinenia viacerým osobám v mediálne známych prípadoch týkajúcich sa SPF," podotkol Kormoš.

Zároveň zdôraznil, že OČTK majú vo svojom konaní absolútne rozviazané ruky. "Činnosť SPF v aktuálnej situácii nie je nijako ovplyvnená, SPF funguje v normálnom režime tak ako doteraz. Rešpektujeme prezumpciu neviny a vyjadrujeme nádej, že sa vzniknutá situácia čo najskôr objasní," dodal.

Mičovský počká na detaily

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vo štvrtok (20. 5.) pre uviedlo, že keď budú známe detailnejšie informácie a dôvody zadržania Bartošovej, minister Ján Mičovský (OĽANO) sa bude zaoberať predložením návrhu na jej odvolanie z funkcie. Agrorezort skonštatoval, že rešpektuje prezumpciu neviny zadržaných osôb.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v piatok na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku návrh na väzobné stíhanie v prípade siedmich obvinených osôb. Ide o osoby, ktoré Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala v stredu (19. 5.) v súvislosti s korupciou na SPF v rámci akcií Latifundista a Feudál. Medzi obvinenými od stredy v rámci akcií Latifundista a Feudál je aj súčasná generálna riaditeľka SPF.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok