O nový certifikát o očkovaní sa už dá požiadať. Kde ho nájdete?

TA3 TASR
24.5.2021 14:35

Minister zdravotníctva avizoval jednotné certifikáty o očkovaní. Tie sú od pondelka už dostupné, žiadosti spustilo Národné centrum zdravotníckych informácií na stránke vakcinacia.nczisk.sk.

Už po prvej dávke

Žiadosť o očkovací certifikát nájdete na stránke vakcinacia.nczisk.sk v kategórii Žiadosť o zaslanie potvrdenia o očkovaní. Potrebovať ho budú všetci, ktorí už boli zaočkovaní a chcú cestovať. Minister Lengvarský pôvodne avizoval, že certifikáty budú dostupné na stránke korona.gov.sk. Napokon to tak nie je.

vakcc_0a14036f-9d1a-7964.jpg

Súčasťou dočasného certifikátu je bezpečnostný prvok – QR kód, ktorý obsahuje overovací link. Dočasný certifikát by mal byť doručený do 24 hodín po odoslaní žiadosti. O zaslanie certifikátu je možné požiadať už po absolvovaní prvej dávky vakcíny. „Na žiadosť o certifikát treba mať mobilný telefón, číslo, kde sa overuje prostredníctvom kódu a e-mailovú adresa, ktorá sa tiež overuje a na ktorú príde samotný certifikát,“ spresnil riaditeľ NCZI Pavol Capek. V prípade ľudí, ktorí nemajú e-mail, môžu o certifikát požiadať ich blízki.

Certifikát a potvrdenie sú rôzne doklady

Dočasný certifikát nie je totožný s potvrdením o absolvovaní očkovania, ktoré dostávajú ľudia vo vakcinačnom centre. „Samotné potvrdenie, ktoré dostanú vo vakcinančnom centre, je ekvivalent toho, čo dostali aj v minulosti, bolo to iba zjednotenie formátu. Je dvojjazyčné aj pre to, že sa u nás očkujú aj cudzinci,“ doplnil.

Akceptovanie dočasných certifikátov bude závisieť od bilaterálnych dohôd medzi krajinami. „Predpokladám, že toto sa vyjasní behom najbližších dní,“ podotkol generálny tajomník služobného úradu Ministerstva zdravotníctva SR Peter Ferjančík s tým, že žiadosti o akceptovanie certifikátov sú doručované slovenskému rezortu diplomacie, ktorý by ich mal poslať diplomatickou cestou do okolitých krajín.

Certifikát má byť pri cestovaní do zahraničia povinný. Ferjančík odporúča, aby si občania pred cestovaním overili podmienky, ktoré platia v jednotlivých krajinách a tiež, či uznávajú slovenský certifikát. „Odporúčam mať stále pri sebe obidva doklady,“ spresnil s tým, že na území SR by mal stačiť doklad o zaočkovaní, ktorý vydávajú vo vakcinačných centrách.

Dočasné certifikáty majú byť platné do 11. augusta, potom ich majú nahradiť tzv. zelené pasy. O krajinách, ktoré budú dočasné certifikáty akceptovať, by mal informovať rezort zahraničia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok