Lengvarský navštívil očkovacie centrum. Upresnil, ako to bude s certifikátmi

TA3 TASR
20.5.2021 09:26

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský navštívil veľkokapacitné očkovacie centrum na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave. Okrem iného upresnil aj informácie o vydávaní očkovacích certifikátov.

Od pondelka 24. mája bude na stránke korona.gov.sk fungovať e-mailová adresa, kde si ľudia budú môcť požiadať o medzinárodný očkovací certifikát. Ministerstvo zdravotníctva rokuje aj s poisťovňami. Chce, aby ľudia mali očkovací certifikát priamo v aplikácii poisťovne.

Ako minister vo veľkokapacitnom očkovacom centre uviedol, rokovali s dodávateľmi jednotlivých softvérov, ktoré majú produkovať certifikáty. Po technickej stránke by mali byť pripravené. V súčasnosti diskutujú s jednotlivými nemocničnými, ale aj veľkokapacitnými očkovacími centrami, aby mohli rôzne typy potvrdení nahradiť jedným certifikátom.

Všetko je rozrátané na sekundy

Lekár Bratislavského samosprávneho kraja a riaditeľ odboru zdravotníctva Úradu BSK Tomáš Szalay verí, že koncom júna bude fungovať tzv. zelený pas pre potvrdenie očkovania. Zároveň prosí ľudí, aby do očkovanie centra na NFŠ nechodili ľudia pre potvrdenie medzinárodného očkovacie certifikátu. "Nemáme na to časovú kapacitu. Je to všetko rozrátané na sekundy. Potvrdzovanie preukazov trvá minútu dve, a to si jednoducho nemôžeme dovoliť," skonštatoval Szalay.

Po spustení tzv. green pasu, budú zasielať očkovancom, ktorí dostali dočasný formulár, cez aplikácie potvrdenie o certifikáte, ktorý bude platiť naprieč krajinami Európskej únie, uviedol Lengvarský.

Vo štvrtok sa na NFŠ očkuje druhou dávkou vakcíny od spoločnosti AstraZeneca. Pribúda ľudí, ktorí nedostali po desiatich týždňoch SMS s termínom na očkovanie druhou dávkou. Szalay priblížil, že títo ľudia sa majú prihlásiť cez formulár na stránke BSK k preočkovaniu. "Je dosť ťažké manažovať ďalších ľudí, ktorí sem prídu bez pozvánky," podotkol lekár. Po vyplnení formulára si to očkovacie centrum preverí a pošle SMS s termínom. "Takýmto spôsobom sme minulý týždeň zaočkovali asi 300 ľudí, ktorým neprišla SMS," povedal Szalay.

Dostanú rovnocenný certifikát

Prípadmi niekoľko tisíc ľudí, ktorí sa odhlásili z očkovania druhou dávkou vakcíny od AstraZeneca, sa bude zaoberať vo štvrtok konzílium odborníkov, povedal Lengvarský. Minister ubezpečil, že aj ľudia, ktorí budú zaočkovaní dvoma rôznymi vakcínami by mali dostať rovnocenný očkovací certifikát. Slobodný výber vakcín vrátane očkovania Sputnika je podľa neho ešte stále predmetom diskusie. Povolenie na použitie Sputnika je takisto stále predmetom diskusií.

Lengvarský ocenil bratislavské očkovacie centrum, že zvláda tak veľký nápor záujemcov o očkovanie. Organizácia je podľa neho na veľmi vysokej úrovni. Opäť poprosil ľudí, aby sa hlásili na očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

Záujem o očkovanie v Bratislavskom kraji je vysoký, momentálne dosahuje 80 percent, uviedol podpredseda BSK pre oblasť zdravotníctva Juraj Štekláč. Riaditeľka Úradu BSK Patrícia Mešťan priblížila, že v súčasnosti je na prvú dávku prihlásených 60.000 záujemcov a na druhú 90.000.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok