V Afrike došlo k výbuchu sopky. Láva tečie aj do mesta a zasiahla letisko

TA3
23.5.2021 07:45

Na východe Konžskej demokratickej republiky vybuchla sopka. Vláda nariadila evakuáciu v okolí mesta GOMA, kde sa mnoho ľudí vydalo v panike na útek. Oblasť obývajú takmer dva milióny obyvateľov.

Situácia sa zhoršuje

Aktívna sopka Nyiragongo v Konžskej demokratickej republike vybuchla v sobotu po prvý raz za uplynulých takmer 20 rokov, pričom jej láva ohrozila neďaleké mesto Goma.

Úrady bezprostredne nehlásili žiadne obete. Svedkovia uviedli, že láva zasiahla hlavnú cestu, ktorá spája Gomu a mesto Beni v provincii Severné Kivu. Podľa svedeckých výpovedí sa obyvatelia Gomy snažili v panike uniknúť pred týmto prírodným živlom.

Tlačová agentúra AFP hlási, že láva sa dostala aj k letisku nachádzajúcemu sa pri Gome. "Situácia sa zhoršuje," uviedol predstaviteľ národného parku Virunga, kde sa daný stratovulkán nachádza. "Okrem toho, že láva tečie severovýchodným smerom (k hraniciam s Rwandou), dostáva sa aj do mesta, kde dosiahla letisko," dodal činiteľ, podľa ktorého sa láva zrejme dostane aj k brehom jazera Kivu.

Vybuchla pred 19 rokmi

Tisíce ľudí opustili Gomu ešte predtým, ako sopka začala chrliť k nočnej oblohe červený dym, úrady neskoro večer aktivovali evakuačný plán.

Sopka Nyiragongo naposledy vybuchla v januári 2002, pričom pripravila o život stovky ľudí a pokryla lávou takmer celú východnú časť Gomy vrátane polovice pristávacích dráh letiska.

Mesto Goma leží na južnom svahu predmetnej hory s výhľadom na jazero Kivu. Región, susediaci s Rwandou a Ugandou, má šesť sopiek s nadmorskou výškou vyše 3000 metrov. V regióne pôsobia humanitárne organizácie, ako aj mierová misia OSN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok