Na Evereste je najmenej 100 nakazených, vraví sprievodca

TA3 TASR
22.5.2021 19:46

Odborný horolezecký sprievodca Lukas Furtenbach v sobotu povedal, že koronavírusom je na štíte Mount Everest v Himalájach nakazených najmenej 100 horolezcov a členov pomocného štábu. Je to prvý celkový odhad prípadov. Oficiálne však Nepál popiera tento zhluk ochorení COVID-19 na najvyššom vrchu Zeme.

Na Evereste je najmenej 100 nakazených, vraví sprievodca
TASR/AP

Furtenbach z rakúskej expedičnej spoločnosti Furtenbach Adventures sa minulý týždeň stal jediným popredným podnikateľom v tejto branži, ktorý pre obavy z nákazy koronavírusom zastavil svoju expedíciu na Everest. Informoval, že pozitívne testy mal jeden z jeho zahraničných sprievodcov a šesť nepálskych sprievodcov Šerpov.

"V základnom tábore je najmenej 100 ľudí pozitívnych na covid a tieto počty môžu byť celkovo až 150 či 200," povedal pre AP v nepálskom hlavnom meste Káthmandu. Podľa jeho slov boli v základnom tábore viditeľne chorí ľudia a počul, ako v stanoch kašľú.

Túto sezónu dostalo povolenie vyliezť na Everest celkovo 408 zahraničných horolezcov, ktorým pomáhajú stovky sprievodcov Šerpov a členov pomocných štábov - v základnom tábore sa nachádzajú od apríla. Nepálski predstavitelia pre horolezectvo odmietajú, že medzi horolezcami a pomocnými štábmi sú túto sezónu aktívne prípady nákazy  koronavírusom - tvrdia, že vo všetkých základných táboroch nepálskych Himalájí nie sú žiadni takto chorí ľudia. Horolezectvo bolo vlani z dôvodu pandémie zrušené.

Nepál zaznamenáva nárast v prípadoch koronavírusu, dokonca rekordné počty nových nakazených a mŕtvych. Čína minulý týždeň zrušila lezenie zo svojej strany Mount Everestu, pretože sa obáva rozšírenia infekcie z nepálskej strany. Nepál hlásil v piatok 8607 nových infekcií a 177 úmrtí. Celkovo zaznamenala krajina vyše 497.000 prípadov nákazy a 6024 úmrtí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok