Flirtovanie vám nemusí byť vždy príjemné: Ako z neho vycúvať?

TA3/ZuMa
18.5.2021 08:00

Robíme to všetci. Flirtujú muži i ženy, mladí i starší. Ide o špecifický druh komunikácie, v ktorom niekedy viac než slová vypovedajú gestá. A hoci každý má svoj štýl, dá sa povedať, že existujú tri základné kategórie, akými sa muži snažia zaujať ženskú pozornosť. Ak vám to nie je príjemné, vieme, ako sa nápadníka taktne zbaviť.

Flirtovanie vám nemusí byť vždy príjemné: Ako z neho vycúvať?
Pexels/cottonbro

Podľa psychológov a sexuológov je flirtovanie zdravé a nie vždy ním dotyčná osoba musí niečo sledovať. Koketovanie s opačným pohlavím vám môže zlepšiť deň a hoci ide často o nevinnú hru, ktorou si muži i ženy zvyšujú sebavedomie, hranica prijateľnosti a vkusu je tenká.

Spoznajte základné taktiky mužov, či už ich využijete k pobaveniu, alebo sa, naopak, vďaka tomu vyhnete nepríjemnej situácii.

Fyzický flirt

U mužov, rodených dobyvateľov, ide o veľmi častú formu koketovania. Zároveň sú fyzické prejavy tak očividné, že sa určite nepomýlite a bude vám zámer dotyčného zrejmý už na prvý pohľad. Zahŕňa množstvo dotykov smerom k vašej osobe, ale tiež gestá samotného aktéra poukazujúce na jeho mužnosť. Je pomerne jednoduché vyslať signál, či flirt opätujete alebo nie. V prípade, že vám kontaktná forma nie je po chuti, zastavíte ju zvyčajne len ráznym slovným upozornením. Držať "ako hluchá dvere" nie je postačujúce, haptické prejavy by tým neprestali.

Pán klasik

Ak si pri mužovi poviete, že gentlemani ešte nevymreli, pravdepodobne ste zažili práve tradičný flirt, pri ktorom sa druhá strana snaží pristupovať k žene doslova ako k nežnému pohlaviu. Tento typ koketovania je pomerne neškodný, pretože muž vás do ničoho netlačí, jeho spoločnosť je vám príjemná a užívate si ako kráľovná. Debata však nie je postavená na lichôtkach a komplimentoch, preto vám nemusí byť spočiatku jasné, či ide len o dobrú výchovu alebo skutočný záujem o vašu osobu. Na druhej strane, keby sympatie neboli obojstranné, nemusíte sa ani príliš vykrúcať, pretože všetko prebieha v teoretickej rovine.

Flirt ako hra

Posledný typ je presným opakom tradicionalizmu. Muž využívajúci pri flirtovaní hravú taktiku vám, naopak, neustále dáva komplimenty, prevažne týkajúce sa fyzického zovňajšku alebo vašich povahových kvalít. Gro konverzácie tvoria tiež dvojzmysly, ktoré nemusia byť vždy príjemné, najmä ak dotyčný zachádza do intímností. Ak sa „chytíte na udičku“, zbavíte sa tohto typu chlapa len ťažko, preto si vopred ujasnite, s akým zámerom do koketovania vstupujete. Keby ste nemali o opačnú stranu záujem, bude lepšie poznámky prechádzať taktným mlčaním. Prípadne na reagujte strohým poďakovaním, ktoré konverzáciu do značnej miery zabrzdí.

Témy: Flirtovanie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok