Zaočkovaní to majú jednoduchšie. 15 krajín, kam sa ľahšie dostanú

TA3 HM
22.5.2021 08:00

Čoraz viac ľudí je zaočkovaných, plánuje výlety a zaujíma ich, do ktorých krajín môžu cestovať. Očkovanie nevyžadujú všade, ale vstup do niektorých krajín je jednoduchší ak ste už vakcínu dostali. V niektorých destináciách sa tiež môžu návštevníci vyhnúť povinnej karanténe a preukázať sa negatívnym covid testom.

Zaočkovaní to majú jednoduchšie. 15 krajín, kam sa ľahšie dostanú
TASR/AP (ilu)

1. Island

Island sa otvoril plne zaočkovaným návštevníkom 18. marca. Ako uviedol Forbes, bol prvou krajinou v Európskej únii, ktorá umožnila vstup občanom USA a Británie. Všetko, čo potrebujete na preukázanie sa, že ste zaočkovaný, je očkovací preukaz. Ten umožní návštevníkom odkiaľkoľvek vo svete vyhnúť sa testovaniu na covid a karanténnym opatreniam týkajúcich sa vstupu, uviedol islandský premiér vo vyhlásení.

Vakcína musí byť schválená Európskou liekovou agentúrou, čo zahŕňa vakcíny od spoloční Pfizer, Moderna a Johnson & Johnson. Podľa oficiálnej webovej stránky vlády, po vstupe do krajiny už potom pre vás neplatí zákaz vychádzania ani obmedzenia pohybu.

2. Poľsko

Podľa poľského korona webu, krajina víta zaočkovaných návštevníkov zo špecifických skupín: poľských občanov, obyvateľov, ich rodinných príslušníkov, pendlerov, študentov, občanov a obyvateľov Európskej únie. Podľa webovej stránky, na to, aby ste sa vyhli karanténe ak nie ste zaočkovaný je potrebný výsledok negatívneho testu na koronavírus nie starší ako 48 hodín od príchodu.

20101115-182835-travel-trip-barbados-nyls5070140433_c0a80401-4251-bb16.jpg

Avšak, prichádzajúci turisti by nemali očakávať, že budú môcť cestovať alebo objavovať krajinu. Podľa webu sú v súčasnosti múzeá, divadlá, kultúrne centrá a nočné kluby zatvorené a turizmus ako taký je vysoko neodporúčaný.

3. Seychellské ostrovy

14. januára Seychellské ostrovy oznámili, že turisti z celého sveta s výnimkou Južnej Afriky a Brazílie môžu vstúpiť na ostrov ak boli zaočkovaní najmenej dva týždne pred príchodom. Od všetkých návštevníkov či už zaočkovaných, alebo nezaočkovaných, sa naďalej vyžaduje negatívny PCR covid test nie starší ako 72 hodín, a aby mali platné zdravotné cestovné povolenie, ako uvádza seychellské ministerstvo zahraničných vecí a turizmu.

Nezaočkovaní a zaočkovaní návštevníci nemusia ísť do karantény, uvádza ministerstvo, avšak dodáva, že "dôrazne sa odporúča, aby boli pred cestou úplne imunizovaní". Ak sa chystajú na Seychelly rodiny, deti nemusia byť zaočkované, ale tiež musia absolvovať negatívny test, ako uvádza ministerstvo. Webová stránka seychellského ministerstva zahraničných vecí a turizmu tiež uvádza, že od návštevníkov požaduje dodržiavať verejné hygienické opatrenia, mali by nosiť rúška a dodržiavať rozstupy počas návštevy.

4. Slovinsko

Slovinsko v tomto čase neodporúča cestovanie, ale prichádzajúci zaočkovaní návštevníci, nemusia absolvovať karanténu "za predpokladu, že vstupujú do Slovinska pre urgentné záležitosti (a nie za turizmom alebo neodkladnou rodinnou návštevou," uvádza Slovinská republika.

iceland-northern-lights801437410246_0a140370-4328-3ae9.jpg

Stredoeurópska krajina funguje na základe zoznamu, podľa ktorého sa od krajín na slovinskom červenom zozname vyžaduje desaťdňová karanténa pokiaľ nemajú doklad o zaočkovaní alebo majú negatívny výsledok covid testu, uvádza Slovinská republika na svojom webe. Cestujúci, ktorí nie sú na zozname, vrátane USA, "môžu vstúpiť do Slovinska bez toho, aby boli v domácej karanténe a bez potvrdenia o negatívnom teste na SARS-CoV-2," uvádza sa na webe. Pre návštevníkov z USA, webstránke hovorí, že od nich nevyžaduje dôkaz o očkovaní ani negatívny test na Covid-19.

Avšak, opatrenia pre nependlerov sú stále platné a turistické ubytovacie sluby v Slovinsku sú momentálne zatvorené, podľa slovinského ministerstva vnútra.

5. Guatemala

Podľa amerického veľvyslanectva v Guatemale, návštevníci môžu vstúpiť a odísť z tejto stredoamerickej krajiny slobodne ak majú či už covid pas, alebo ak dostali vakcínu minimálne dva týždne pred cestou. Pre nezaočkovaných návštevníkov - musia buď priniesť negatívny výsledok covid testu nie starší ako 72 hodín od príchodu, alebo doklad o prekonaní covidu najviac tri mesiace od príchodu, ako uvádza veľvyslanectvo.

Ambasáda uvádza, že všetci príchodzí návštevníci musia tiež vyplniť zdravotný preukaz. Avšak ľuďom, ktorí navštívili Spojené kráľovstvo alebo Južnú Afriku 14 dní pred príchodom, môže byť vstup do krajiny zamietnutý alebo nariadená karanténa, uvádza ambasáda. V čase vzniku článku, ktorý na svojom webe publikoval magazín Insider, sa vyžaduje nosenie rúšok na verejnosti, uvádza ambasáda, ktorá hovorí tiež, že komerčné lety do krajiny sú limitované, no cestovať v rámci Guatemaly je povolené.

italy-daily-life487812780049_c0a80401-40b4-e104.jpg

6. Ekvádor

Zaočkovaní návštevníci nemusia ísť do karantény alebo sa nechať otestovať pred alebo po príchode do Ekvádora ak predložia očkovací certifikát a podrobia sa skríningu symptómov na letisku, ako uvádza miestny turistický portál. Tieto vstupné procesy platia pre cestujúcich, ktorí majú negatívny výsledok PCR alebo antigénového testu nie starší ako tri dni pred príchodom a tiež návštevníci, ktorí prekonali covid. Postál dodáva, že cestujúci, ktorí majú symptómy covidu pri príchode budú požiadaní, aby absolvovali rýchly antigénový test.

Ak sa test ukáže ako pozitívny, musia ísť do izolácie na desať dní na ich vlastné náklady, v opačnom prípade môžu slobodne objavovať krajinu, ale za dodržiavania pravidiel ako rozstupy, nosenie rúšok na verejnosti a nezhromažďovania sa viac ako 10 ľudí. Na návštevníkov, ktorí majú menej ako dva roky, sa opatrenia nevzťahujú.

7. Belize

Návštevníci, ktorí sú plne zaočkovaní najmenej dva týždne pred návštevou Belize sa nemusia preukázať negatívnym covid testom pri príchode, podľa oficálneho turistického belizského webu, ktorý uvádza, že v súčasnosti neplatia na verejnosti žiadne zákazy.

Tí, ktorí sú čiastočne zaočkovaní alebo nezaočkovaní sa musia preukázať negatívnym covid PCR testom absolvovaným nie viac ako 96 hodín pred cestou, alebo negatívnym rýchlym antigénových testom nie starším ako 48 hodín pri príchode, uvádza web. Dodáva, že ak nemajú test, vyžaduje sa potom absolvovať 50-dolárový test na letisku. Deti vo veku päť a menej rokov sú oslobodené od opatrení.

Všetci návštevníci si musia stiahnuť a vyplniť belizskú zdravotnú aplikáciu 72 hodín pred príchodom, uvádza webstránka. Tiež si musia rezervovať ubytovanie na Belize v tzv. "Golden Standard Hotel", ktoré fungujú v rámci programu, ktorý spadá pod bezpečné hotely, reštaurácie, cestovné kancelárie a podniky.

aptopix-greece-weather961216723831-1_0a14036f-4853-5f33.jpg

8. Estónsko

Estónsko sa aktuálne otvára návštevníkom z Európskej únie, Európskeho hospodárskeho priestoru a Schengenského priestoru, a takisto aj šiestim ďalším krajinám sveta, s výnimkou USA, ako uvádza tamojšie ministerstvo zahraničných vecí. Návštevníci zo schváleného zoznamu krajín, ktorí boli zaočkovaní šesť mesiacov pred príchodom sa môžu vyhnúť estónskej povinnej desaťdňovej karanténe a testovacím požiadavkám ak sa preukážu očkovacím preukazom v angličtine, ruštine alebo v estónčine, ako uvádza ministerstvo zahraničnýchvecí Estónska.

Návštevníci, ktorí prekonali covid v posledných šiestich mesiacoch alebo majú doklad od lekára, že covid nemajú, sa tiež môžu vyhnúť povinnej karanténe, uvádza ministerstvo na webe. Všetci ostatní sa musia preukázať negatívnym covid PCR testom nie starším ako 72 hodín od príchodu a podrobiť sa povinnej 10-dňovej karanténe, podľa ministerského webu. Návštevníci z EÚ, EHP a krajín Schengenského priestoru sú považovaní za "menšie riziko" a majú možnosť sa vyhnúť karanténnym opatreniam. Návštevníci, ktorí mali dva negatívne PCR testy po šiestich dňoch si môžu skrátiť karanténu, ako uvádza estónsky korona web.

9. Gruzínsko

Plne zaočkovaní návštevníci zo všetkých krajín majú umožnené navštíviť Gruzínsko a vyhnúť sa testovaniu od 1. februára, ako uvádza ministerstvo zahraničných vecí. Krajina má podľa ministerstva v súčasnosti testovacie opatrenia stále platné pre nezaočkovaných návštevníkov z vybraných krajín, ktoré predstavujú "vysoké riziko", vrátane USA. Turisti z týchto krajín sa musia preukázať negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín, pred cestou vyplniť zdravotné vyhlásenie, potom ísť na PCR test tri dni počas výletu, uvádza webová stránka ministerstva zahraničných vecí.

Na každého neočkovaného návštevníka, ktorý vycestoval do Spojeného kráľovstva dva týždne od príchodu, sa vzťahuje 12-denná karanténa.

greece-independence-bicentenary388391769607_0a140371-41bd-08bb.jpg

10. Grécko

Grécko sa znovu otvorilo zaočkovaným návštevníkom z 53 krajín, vrátane USA, v apríli. Títo návštevníci majú umožnené navštíviť túto európsku krajinu bez toho, aby mali negatívny test alebo absolvovali karanténu.

Od tých, ktorí nie sú zaočkovaní, sa vyžaduje priniesť negatívny test alebo preukázať, že majú protilátky, ako to uvádza americké veľvyslanectvo v Grécku. Návštevníci musia vyplniť aj Formulár na vyhľadanie cestujúcich pred príchodom.

11. Cyprus

Pokiaľ návštevníci z EÚ, Arménska, Bahrajnu, Bieloruska, Kanady, Egypta, Gruzínska, Izraela, Jordánska, Kuvajtu, Libanonu, Kataru, Ruska, Saudskej Arábie, Srbska, Švajčiarska, Ukrajiny, Spojených arabských emirátov, Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, a tiež Spojených štátov amerických, majú očkovací preukaz pri vstupe na Cyprus môžu "preskočiť" testovanie a karanténne pravidlá, ako uvádza webová stránka pre cestovný ruch.

Návštevníci tiež musia vyplniť cypruský letový preukaz a mali by očakávať, že môžu byť náhodne testovaní počas výletu, ako to uvádza webová stárnka.

Podľa toho z akej krajiny nezaočkovaní návštevník prichádza, platia v súčasnosti rôzne protokoly. Predpisy môžete nájsť tu a zoznam farebne označených krajín tu.

12. Bahamy

Podľa turistickej stránky Bahamských ostrovov, sú ostrovy oficiálne otvorené medzinárodným návštevníkom, ktorí sú plne zaočkovaní. Nezaočkovaným návštevníkom je to tiež umožnené, ale musia sa preukázať negatívnym covid PCR testom nie absolvovaným viac ako päť dní pred príchodom.

Podľa webu tiež všetci návštevníci musia vyplniť Žiadosť o cestovné zdravotné vízum pred vstupom do krajiny, a časť aplikácie vyžaduje, aby sa návštevníci prihlásili na zdravotné covid poistenie, ktoré sa líši v cene a pokrýva testovanie a ostatné potenciálne náklady spojené s covidom počas návštevy ostrovov. Všetkých návštevníkov tiež žiadajú, aby pokračovali v nosení rúška a v dodriavaní rozstupov.

slovenia-virus-outbreak078984735760_c0a80301-43ff-0834.jpg

13. Barbados

Zaočkovaní návštevníci môžu vstúpiť do ostrovnej krajiny ak sa preukážu, že sú zaočkovaní a prejdú testom, uvádza barbadoská korona webstránka. Od návštevníkov sa stále vyžaduje negatívny test vykonaný nie viac ako 72 hodín pred cestou.

Po vstupe do krajiny sa vyžaduje, aby podstúpili druhý test a karanténu s monitorovacím náramkom dokiaľ im nepríde negatívny výsledok. Stránka Visit Barbados publikovala užitočnú príručku, ktorá načrtáva, čo je vyžadované a očakávané keď navštívite ostrov.

14. Britské Panenské ostrovy

Britské Panenské ostrovy od 15. mája viac nevyžadujú od zaočkovaných turistov, aby podstúpili karanténu, ako uvádza oficiálne vyhlásenie tamojšej vlády. Príchádzajúci zaočkovaní návštevníci stále potrebujú so sebou negatívny test na covid vykonaný najviac päť dní pred príchodom a očakáva sa od nich ešte jedno testovanie po príchode na ostrov, uvádza sa v stanovisku. Ak bude test negatívny, návštevníci už môžu objavovať ostrovy.

15. Taliansko

Taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio 14. apríla oznámil vo facebookom poste, že krajina oficiálne znovu otvára svoje hranice návštevníkom z niekoľkých krajín. Povinnej karanténe odzvonilo pre cestujúcich negatívne testovaných na covid zo Spojeného kráľovstva, Izraela a Európy.

Podľa webu The Points Guy, facebookový post tiež oznamuje tzv. "covid-testované lety" pre amerických cestujúcich. Tieto lety v prevádzke American Airlines a Delta, umožňujú zákazníkom obísť povinnú karanténu. Lety boli predtým prístupné len pre pendlerov, ale oficiálne sú otvorené pre tých, ktorí majú záujem cestovať vo voľnom čase, ako uviedol The Points Guy. V závislosti od aerolínií, sa od cestujúcich vyžaduje podrobiť sa viacerým testom na covid pred a po príchode do Talianska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok